Råd inför kyrkovalet

Man kan ju diskutera om vi från EFS i Hammarbykyrkan skall ge några goda råd om hur du bör rösta i det kyrkoval som pågår och som avslutas med den egentliga valdagen den 15/9.

Men efter det senaste årets dystra erfarenheter av de rikspolitiska partiernas agerande vid Skarpnäcks församlings uppsägning av samarbetsavtalet med oss i Hammarbykyrkan måste webbredaktören trots allt ge en rekommendation: I valet till kyrkofullmäktige, rösta inte på socialdemokraterna, vänstern eller moderaterna (som med i stort sett samma personer i år uppträder som Borgerliga alternativ). De har uppträtt så pass manipulativt i den för oss i Hammarbykyrkan smärtsamma uppsägningsprocessen att de helt enkelt inte är värda några röster i församlingen, hur bra de än kan tänkas framstå i ett mer övergripande perspektiv.

Dock skall man kanske även - när det gäller valen till stifts- och riksnivån i Svenska kyrkan - komma ihåg att de berörda partierna på de nivåerna inte offentligt på någon punkt tagit avstånd från församlingspolitikernas märkliga agerande.

Därmed blir det i praktiken bara en nomineringsgrupp kvar i det lokala valet: POSK (Politiskt obundna i Svenska kyrkan). POSK har hela tiden stött ett fortsatt samarbete. POSK har i Skarpnäcks församling den längsta namnlistan av de nomineringsgrupper som ställer upp och på listan finns flera EFS-föreningsmedlemmar, ungdomar från Hammarbykyrkans ungdomsverksamhet och andra kristna med känsla för vårt arbete på Hammarbyhöjden.

En framgång för POSK i Skarpnäcks församling borde kunna öppna för ett på något sätt återupptaget samarbete i enlighet med den mycket tydliga samarbetsvilja som finns uttalad av EFS och Svenska kyrkan på riksnivån. Kanske inte i samma former som tidigare - men i alla fall på ett sådant sätt att församlingen erkänner EFS roll i församlingen och åtminstone ekonomiskt bidrar till att vi kan uppehålla och utveckla den rollen.

Publicerat den 4 september