- Nyheter http://www.hammarbykyrkan.nu Nyheter från sv-se © 1995 - 2019 () () Mon, 09 Sep 2019 13:45:00 +0200 Mon, 09 Sep 2019 13:45:00 +0200 http://www.rssboard.org/rss-specification 1 - Nyheter http://www.hammarbykyrkan.nu Nyheter från <![CDATA[Hammarbykyrkan 50 år!]]> Mon, 09 Sep 2019 13:45:00 +0200

Det vill vi så klart fira.
Vi kommer att fira Hammarbykyrkans 50-årsjubileum med sång, musik och gudstjänst under två dagar. Vi vill visa tacksamhet för alla dessa år samt ge inspiration inför framtiden och situationen som kyrkan står i med våra tre EFS föreningar.

• Jubileumskonsert lördagen den 19 oktober kl. 18:00 med efterföljande "Mat med minnen". Vid denna konsert medverkar många musiker och sångare som haft eller har anknytning till kyrkan.
Pris för konsert och mat: 200 kr (betalas på plats) Anmälan sker senaste den
1 oktober antingen på lista i Hammarby-kyrkan eller på mail till info@hammarbykyrkan.nu

• Jubileumsgudstjänst söndagen den 20 oktober kl. 11:00 tillsammans med den svenska, persiska och oromoföreningen samt inbjudna gäster och talare. Varmt välkommen!

]]>
<![CDATA[Sopplunchen startar!]]> Sat, 31 Aug 2019 11:16:00 +0200 Onsdagen 4/9 är det dags för höstens första sopplunch. Soppan kostar som vanligt 50:- och på programmet för dagen står:
En hyllning till Michel Legrand
Maria Pöntinen sång, Marie Lee Sylvendahl piano.

Välkomna!

]]>
<![CDATA[Mässa med Magnus Persson]]> Thu, 22 Aug 2019 22:13:00 +0200

På söndag 25/8 kl 11 kommer Magnus Persson till Hammarbykyrkan. Spännande!

En gång i månaden under hösten leder han en mässa och håller sedan en föreläsning efter kyrkfikat - "Från mässa till mission".Det är en föreläsning i fyra delar om mässan som ett mönster för vårt liv och vår mission.

Magnus skriver: "I mässan hittar vi rytmen som skänker ro, rötter och riktning för vår vardag och vårt uppdrag i efterföljelse av Kristus. Varför gör vi vad vi gör på söndagen och vad det har för koppling till vardagen? Vad är det som sker mellan samlingen och sändningen? Men kanske framförallt: vad är det som händer efter sändningen?"

Magnus Persson har arbetat med både fördjupning och förnyelse av gudstjänstlivet, där mässan blir det nav som driver hela församlingslivet och det centrum kring allt annat kretsar och hämtar sin kraft. Han brinner för att integrera söndagens gudstjänstliv med måndagens vardagsliv - hur tillbedjan leder till tjänst. Hur vi får bli bärare av Kristus och hans gåvor från gudstjänsten till gatan, från altaret till arbetet.

Fyra delar under hösten:

Fyra delar under hösten:
Söndagen den 25 augusti del 1
Söndagen den 22 september del 2
Söndagen den 27 oktober del 3
Söndagen den 1 december del 4

]]>
<![CDATA[En spännande höst i Hammarbykyrkan]]> Mon, 12 Aug 2019 19:18:00 +0200

Det blir en spännande höst i Hammarbykyrkan!

På söndag 18/8 kl 11 är det upptaktsgudstjänst för terminen i Hammarbykyrkan. Gustav, Håkan och ungdomar medverkar. Efter gudstjänsten blir det ett föreningsmöte med information om terminens program, vilka präster som tjänstgör under Gustavs föräldraledighet mm. Kom ihåg att gudstjänsttiden är kl 11 denna termin!

Magnus Persson, inspiratör på EFS centralt och känd från församlingsbygget United i Malmö, kommer att leda en gudstjänst i månaden. Efter gudstjänsterna kommer han att hålla föredrag om de viktiga frågorna om kyrkans och EFS framtid som han jobbar med som inspiratör. Han skriver:

"Min personliga övertygelse är att EFS äger en unik och viktig position i svensk kristenhet. Som en inomkyrklig missions- och väckelserörelse i Svenska kyrkan ser jag EFS som ett slags »helkyrklighet« som rymmer och förenar omistliga bidrag från flera olika traditioner kring ett tydligt reformatoriskt centrum. En av mina uppgifter kan därför bli att uppmuntra och stärka den teologiska identiteten och självkänslan inom rörelsen".

Hans Lindholm kommer också att medverka flera gånger och ta ett särskilt ansvar för sinnesrogudstjänsterna. Hans är en av Sveriges mest erfarna själavårdare och förkunnare med lång erfarenhet av sinnesrogudstjänster Tillsammans med Håkan Sandlund och en särskild grupp i kyrkan med Anderas Kindbom som samordnare kommer han att fortsätta utveckla de uppskattade sinnesrogudstjänsterna.

Flera välkända präster, bl a Anders Lennse, kommer också att medverka på olika gudstjänster.

Håkan Sandlund fortsätter som musikansvarig och skriver:

"I Hammarbykyrkan har musiken genom åren haft en stor plats och har även idag. Förkunnelse, bön, diakoni, samhällsengagemang, mission, tillbedjan, musik, gemenskap allt är viktiga beståndsdelar i en levande församling. Musiken kan förkunna Evangeliet i text och toner, lovsjunga och tacka vår Himmelske Fader, ge gemenskap, och öppna våra hjärtan."

Hammarbykyrkans kör kommer att öva på tisdagar. Vi fortsätter vår strävan att utveckla vår sång så att Guds Ord kan målas. Välkommen att höra av dig till mig om du skulle vilja vara med.

Barnkören Joy övar på tisdagar mellan 17.30-18.15 och leds av Håkan tillsammans med Agnes Öberg. Skulle gärna ha hjälp av någon mer kring kör-fikat.

Marcus Berglund övar med sin Gospelkör på måndagar. Johanna Gard med Soulful Voices och Soulful Kids likaså.

Särskilda händelser i höst

Helgen 19-20/10 firar vi Hammarbykyrkans 50-årsjubileum och då medverkar bl a biskop Andreas Holmberg, missionsföreståndare Kerstin Oderhem och distriktsföreståndare Mia Ström. Bl a Göran Ahlforn, Håkan Sandlund och Gustav Hafström planerar helgen. På lördag kväll blir det jubileumskonsert med Hammarbykyrkans kör, Håkan Sandlund, Ida Sand, Ulf och Arne Lundmark, Andreas Sandlund och Soulful Voices.

Första advent firar vi gudstjänst tillsammans med våra vänner i den persiska och den oromotalande föreningen. På lördagen blir det julmarknad som vanligt.

På juldagen har vi gudstjänst i Hammarbykyrkan tillsammans med Betlehemskyrkan och våra systerföreningar i kyrkan. Sedan har vi gudstjänst på trettondagen i Betlehemskyrkan med missionstema. Sista söndagen före jul (22/12) blir det musikgudstjänst med Joy och Håkan Sandlund.

Programmet i början på terminen:

18/8 Upptaktsgudstjänst med Gustav och Håkan samt ungdomar.

25/8 Mässa med Magnus Persson. Föredrag efter kyrkkaffet.

1/9 Sinnesrogudstjänst med Hans Lindholm.

]]>
<![CDATA[Reparation av betongfasaden mot tunnelbanan]]> Wed, 07 Aug 2019 12:05:00 +0200

Det har ett tag funnits behov av att reparera betongkonstruktionerna på Hammarbykyrkans sydvästfasad, den mot tunnelbanan. EFS Mittsverige har nu beslutat att genomföra det nödvändiga reparationsarbetet som omfattar kyrktornet och pelare utanför kyrksalen. Arbetet påbörjas den 12 augusti och skall vara klart senast 15 november.

Under arbetet kommer det att sättas upp byggställningar vid fasaden och fönster kommer att bli täckta. Det kommer även att ställas upp en barack på p-däcket.

För att skydda betongkonstruktionerna i framtiden, kommer de att målas med en skyddande färg. Ambitionen är att välja en kulör somliknar dagens kulör på betongkonstruktionerna.

Arbetet bör inte påverka verksamheten i kyrkan.

Finns det frågor får ni höra av er.

Staffan Perbo
anki@perbo.nu

]]>
<![CDATA[Hammarbykyrkans webbplats fyller 20 år - och webbredaktören lämnar siitt uppdrag efter lika många år]]> Mon, 01 Jul 2019 21:27:00 +0200

Efter sommaren 1999 fick Hammarbykyrkans sin egen webbplats. Jag lärde mig programmet Page Mill av min son och han hjälpte mig att sätta upp kyrkans första webbplats. Inledningsvis låg sajten på min egen webbserver men efter något år flyttades den över till Crossnet, mycket tack vare att vår dåvarande medlem Bengt Söderman arbetade på Crossnet och ordnade med abonnemanget mm. Efter några år gjorde vi också om hemsidans layout och började använda ett standardupplägg som tillhandahålls av Crossnet.

Den första nyhetsartikeln som hamnade på webbplatsen handlade om 1999 års gemenskapshelg. Den hölls på Graninge stiftsgård. Texten i artikeln kan du läsa nedan. Bilden är den första som bild som publicerades på hemsidan och visar några av deltagarna i gemenskapshelgen.

Föreningshelg på Graninge Stiftsgård

Helgen den 25-26 september var Hammarbykyrkans missionförening samlad till den sedvanliga föreningshelgen.Den brukar hållas varje år i september. I år var det nästan ett hundra personer i all åldrar som på lördagen åkte ut till Graninge Stiftsgård på Värmdö för en lördag, en natt och en söndag tillsammans.

Helgens tema var smågrupper. Per-Eive Berndtsson, präst i en samarbetskyrka i Halmstad, var med och berättade om hur man där lyckats bygga upp en församling med smågrupper som byggstenar. Vid grupparbeten under söndagen diskuterades om en satsning på smågrupper skulle kunna vara något för Hammarbykyrkan. Enigheten var stor om att den lilla gruppen ger en unik möjlighet att bjuda in nya människor till gemenskapen i Kristus.

Barnen byggde ett tältläger på gården och övernattade sedan i tältet. Natten
var hyggligt mild, ca 12 grader, men en och annan mamma och pappa, som tvingats sova med sina barn i tältet, hade ändå huttrat sig genom natten.

På lördagskvällen samlades alla till en familjemässa i Graninges vackra kapell. Helgen avslutades med en sändingsgudstjänst på söndag eftermiddag.

Jag har nu haft hand om Hammarbykyrkans webbplats i 20 år, på senare med viss hjälp av Anders Parsmo. Sammanlagt har det blivit ett tusental webbnotiser och ett stort antal bilder som jag skrivit, fotograferat och lagt ut på webbplatsen.

Redan i vintras meddelade jag styrelsen att jag slutar med detta uppdrag vid halvårsskiftet i år. Tyvärr har det ännu inte dykt upp någon som är beredd att ta över hela min roll som webbmaster/webbredaktör. Men jag hoppas styrelsen tar ta i den saken så snart som möjligt.

I och med detta inlägg tackar jag alltså för mig och önskar den ännu inte utesedda efterträdaren lycka till med webbplatsen under kommande år.

Carl-Olof Strand

]]>
<![CDATA[Persisk sommarkonferens]]> Mon, 01 Jul 2019 21:05:00 +0200

Den 25-28 juli blir det en persisk sommarkonferens i Hammarbykyrkan. Medverkar gör bl a en präst vid namn Lee från Korea, Annahita Parsan och sånggruppen Parastesh.

Programmet finns med som relaterad information.

]]>
<![CDATA[Vårterminens sista sinnesrogudstjänst]]> Tue, 11 Jun 2019 13:00:00 +0200

Söndag den 16 juni kl 10.00 är du välkommen till vårterminens sista sinnesrogudstjänst. Det blir den sista den här gången med Mats Backholm. Mats slutar sin tjänst i vår kyrka i och med denna gudstjänst och kommer att avtackas i anslutning till gudstjänsten.

Mats Backholm delar ordet.
Erica Braun leder gudstjänsten.
Håkan Sandlund och Hammarbykyrkans kör står för musiken.

Efter gudstjänsten är det som vanligt kyrkfika.

Sinnesrogudstjänsternahar en lite annorlunda utformning. De använder inte kyroårets texter utan har karaktären av temagudstjänster.

Bjud gärna med vänner och bekanta. Sinnesrogudstjänsten är en vilsam och enkel gudstjänst som passar både den ovana och vana kyrkobesökaren.

]]>
<![CDATA[Kärt återseende]]> Mon, 03 Jun 2019 19:58:00 +0200

Söndag den 2 juni var en heldag för sångarna i Hammarbykyrkans kör. Det började med en musikgudstjänst kl 10, där kören kompletterades med två tidigare Hammarbymusiker. Som solist medverkade opera- och kyrkosångaren Staffan Sandlund, som var gift med numera avlidna Christina Sandlund, kyrkans kantor i många, många år. Vid orgeln och flygeln medverkade också Britt Wennberg, syster till Christina, och en av Christinas efterträdare som kantor. Kören framförde bl a vårsånger. Staffan framförde några av sina paradnummer, bl a "Joshua fit the battle of Jericho" och Melottes "Vår Fader".

Kl 16 hade kören och några "groupies" förflyttat sig till Djurö kyrka, där Britt Wennberg numera är kantor. Här anslöt även körledaren Håkan Sandlunds andra kör, Husby-Långhundra kyrkokör". Vi som åkt med till Djurö och de relativt fåtaliga lokala besökarna fick höra ungefär samma program som i Hammarbykyrkan.

Dagen avslutades med en för körerna gemensam middag på Fågelbro värdshus. Även vi medföljande fick tillfälle att delta. Eftersom kyrkans ekonomi inte tillåter några extravaganser betalade deltagarna sin mat med egna pengar. Håkan fick som körledare också ta emot en liten tackpresent från körmedlemmarna.

Carl-Olof Strand

]]>
<![CDATA[EFS Mittsveriges årskonferens i Hammarbykyrkan]]> Tue, 23 Apr 2019 11:16:00 +0200 Den 26-28 april håller EFS Mittsverige sin distriktskonferens och sitt årsmöte hos oss i Hammarbykyrkan. De tre föreningarna i vår kyrka svarar gemensamt för de praktiska arrangemangen.

Fredag 26 april kl 18 är det startgudstjänst då bl a Mia Ström, vår distriktsföreståndare, medverkar. Kl 18 börjar också en ungdomssamling. Kl 19.30 blir det musikcafé med Begis & Co.

Lördagen inleds med en morgongudstjänst kl 10 och sedan ägnas dagen åt seminarier och årsmötesförhandlingar. Kvällen avslutas kl 20.30 med en musikandakt.

Konferensen avslutas på söndag med en "mässa för alla nationaliteter". Då medverkar bl a Gustav Hafström, Annahita Parsan och Hammarbykyrkans kör.

Här hittar du en länk till EFS Mittsveriges webbplats där all information om konferensen finns tillgänglig.

http://www.efsmittsverige.org/2019/03/konferens-med-forvandling-pa-temat/.

]]>
<![CDATA[Välgörenhetskonsert med Per-Erik Hallin och Bengt Johansson m fl]]> Tue, 26 Mar 2019 20:20:00 +0100

Årets stora välgörenhetskonsert i Hammarbykyrkan - den 16:e i ordningen - hålls lördag den 30 mars kl 18.00.

Vi får denna gång musikaliskt besök av superduon Per-Erik Hallin och Bengt Johansson. Dessutom medverkar Hammarbykyrkans egna grupper, Parastesh och Oromo Art&Worship.

Årets insamlingar går till flyktingar i Etiopien och arbete för nyanlända i Stockholm. Innan konserten finns det möjlighet att äta etiopisk middagsmat från kl 17 och efter konserten serveras det svenskt/persiskt fika. Entréavgiften är 100 kr.

]]>
<![CDATA[Sopplunch med föredrag om digital delaktighet för äldre]]> Tue, 12 Mar 2019 12:27:00 +0100

Onsdag den 20 mars kl 12.00 är det sopplunch för daglediga i Hammarbykyrkan.

Dagens föredrag har rubriken SeniorNet - där äldre lär äldre om IT.

Vi gästas av Eva Blommegård, Sidsel Nybö och Carl-Olof Strand (som också är vår egen webbredaktör) från IT-klubben SeniorNet i Tyresö. De kommer att berätta om SeniorNet och om hur även äldre kan bli digitalt delaktiga. SeniorNet har ca 9000 medlemmar uppdelade på 45 klubbar i Sverige.

Innan föredraget äter vi en god soppa tillsammans till det facila priset av 50 kr.

]]>
<![CDATA[Här en källa rinner - Musikmässa 2 mars 10.00]]> Tue, 26 Feb 2019 10:23:00 +0100

"Här en källa rinner ..."
Söndag den 3 mars kl 10.00 är det
Musikmässa
med Hammarbykyrkans kör i Hammarbykyrkan.

Alltså en mässa där fokus ligger på sången och musiken.

Gustav Hafström leder gudstjänsten och predikar för oss. Håkan Sandlund och Hammarbykyrkans kör står för musiken.

Efter gudstjänsten är det som vanligt kyrkfika.

Ingen söndagsskola p g a sporlov.

]]>
<![CDATA[Vinterkonferensen 25-27 januari]]> Tue, 22 Jan 2019 13:59:00 +0100

Vinterkonferensen 25-27 januari 2019 Ä "Människor och samhällen förvandlade av Jesus"

Jesus sade: Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar. Döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar tills tidens slut." (Matteus 28)

PROGRAM

Fredag 25/1 i Hammarbykyrkan (Nathorstvägen 44, T-bana Skärmarbrink)

19.30 Startgudstjänst: "Människor och samhällen förvandlade av Jesus!" Ä Kerstin Oderhem, Annahita Parsan, Duressa Mabesha Teka. Håkan Sandlund. Parastesh. Oromo Art and Worship. Förbön. Fikaservering.

Lördag 26/1 i Betlehemskyrkan (Luntmakargatan 82, T-bana Rådmansgatan)

9.30 Förmiddagskaffe

10.00 Internationell Gudstjänst: "Guds ord är levande och verksamt!" Ä Carl-Erik Sahlberg. Gustav Hafström. Azita Saraii. Fetsum Natnael.

11.00 Seminarier:
1) Församlingstillväxt och väckelse - Annahita Parsan, Persiska kyrkan
2) Att mötas i hemmen - Daniel Stenmark, Missio Dei/St:a Clara
3) Att nå nyfikna - Ingrid Lundström, EFS/Alpha
4) Själavård vid kyrkkaffet - Lars-Göran Sundberg, Johannelunds teologiska högskola

12.00 Lunch på stan

13.30 Seminarier:
1) Sverige till Kristus Ä Hernan Clavijo, Ichtus
2) Att försvara tron - Martin Helgesson, Apologia
3) Idrottsmissionera Emmy Leander, KRIK

14.30 Fikaservering

15.00 Två olika alternativ

1: Evangelisation på stan Ä med församlingarnas evangelisationsteam.

2: Seminarium "Evangelisation på hemmaplan". (Mia Ström)

17.00 Ungdomssamling med Sofia Svensson m fl.

19.00 KVÄLLSMÖTE: "JESUS BEFRIAR DIG!" Ä SEBASTIAN STAKSET. Christoffer Abrahamsson. Petter Alin med team. Förbön. Fikaservering.

Söndag 27/1 i St:a Clara Kyrka (Klara Östra Kyrkogata 7)

11.00 Festhögmässa för alla nationaliteter: "Jesus skapar tro!" Söndagsskola för barnen. Mats Nyholm med många präster! Hammarbykören, BK-ensemblen. Håkan Sandlund, Maria Nordenback-Kress. Fikaservering. Söndagsskola.

14.00 Eftermiddagsgudstjänst i St:a Clara kyrka: "Jesus skapar tro!" Klas Lindberg m.fl. Lovsångsteam.

INFO: Konferensen är gratis. Mat och boende ordnas på egen hand. Alla får vara med!

Frågor? Kontakta: Gustav Hafström, 073-8569436. gustav.hafstrom@hammarbykyrkan.nu

]]>
<![CDATA[Senaste nytt från vårt missionsland Etiopien]]> Wed, 16 Jan 2019 14:17:00 +0100 Vårterminens första sopplunch med progream hålls onsdagen den 23 februari kl 12.00. Vi får besök av Gerry Rönnmark och Agne Nordlander som ger oss aktuell information från vårt missionsland Etiopien.

Lunchen kostar 50 kr.

Välkommen!

]]>
<![CDATA[En God Jul och ett Gott Nytt År]]> Tue, 18 Dec 2018 21:22:00 +0100

Hammarbykyrkans webbredaktion önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År 2019.

Juldagen 25/12 kl 13.00 är det Julmässa för alla nationaliteter. Temat är "Jesu födelse". Medverkar gör Gustaf Hafström, Annahita Parsan, Håkan Sandlund samt Mani och Parastesh.

Söndagarna den 23/!2 och 30/12 är den svenskspråkiga gudstjänsten sammanlyst till Skarpnäckskyrkan. Sarah Jonsson resp Jae Sung Kim predikar vid dessa gudstjänster.

Det är gudstjänst på oromo i Hammarbykyrkan lördag den 22/12 kl 13.00 och lördag den 29/12 kl 13.00.

Söndag den 30/12 kl 13.00 är det gudstjänst på farsi. Och på nyårsafton, den 31/12, inbjuder den farsitalande föreningen till nyårsfirande i Hammarbykyrkan. Firandet börjar kl 18.00 och fortsätter till midnatt.

]]>
<![CDATA[En sång om Ljuset]]> Tue, 11 Dec 2018 14:24:00 +0100

Söndag den 16 december kl 10.00 är det en musikgudstjänt i Hammarbykyrkan.

Temat är "En sång om Ljuset" . Vi får lyssna till körmusik skriven av Arne Lundmark. Arne sitter också vid flygeln under musikgudstjänsten.

Medverkar gör i övrigt:

Vår präst Gustav Hafström
Hammarbykyrkans kör
Husby-Långhundra kyrkokör
Hammarbykvartetten
Håkans Sandlund, dirigent

Fri entré / kollekt

]]>
<![CDATA[Barbro blev 100 år och tretton dagar]]> Sat, 08 Dec 2018 15:00:00 +0100

Den 23 november fyllde missionsföreningens då äldsta medlem, Barbro Nilsson, 100 år. 13 dagar senare, den 6 december, fick Barbro flytta hem till det himmelska hemmet.

Barbro var bördig från Älvsbytrakten i Norrbotten. Hon var medlem i EFS-föreningen i Hammarbykyrkan ända sedan kyrkan invigdes 1969. På 70-talet var hon bl a söndagsskollärare. Mer än hälften av hennes mycket långa liv bodde hon i Tyresö, de senaste åren på äldreboendet Björkbacken.

När hon den 23 november fyllde 100 är var ett tiotal Hammarbyare med och firade henne - tillsammans med hennes dotter Eva och andra anhöriga. Bl a fick vi tillfälle att - som det nu visat sig - en sista gång sjunga några psalmer med henne. På bilden ligger Barbro i sin säng med norrbottensschalen på sig - medan vi Hammarbyare sjunger "Blott en dag". Det blev 13 dagar till - men .nu är hon hemma hos Gud.

]]>
<![CDATA[Årets julkonserter]]> Tue, 04 Dec 2018 12:27:00 +0100

I år är du välkommen till hela tre julkonserter i Hammarbykyrkan:

Lördag den 8/12 kl 17.00

Julkonsert med gospelgruppen New Born Community under ledning av Marcus Berglund.

Entré: 100/50 kr

Utgångskollekt till Hammarbykyrkan

-----------------------------

Fredag den 14 december kl 19.00

Christmas for Everyone

Andreas Sandlund och musiker

Entre: 150 kr

-----------------------------

Söndag den 16 december kl 10.00

En sång om ljuset

En julmusikgudstjänst med

Hammarbykyrkans kör
Husby-Långhundra kyrkokör
Hammarbykvartetten

Dirigent: Håkans Sandlund.
Tonsättare och pianist: Arne Lundmark.

Fri entré / kollekt

-----------------------------

]]>
<![CDATA[Sinnesrogudstjänst den 9 december]]> Tue, 04 Dec 2018 11:00:00 +0100

Söndag den 9 december kl 10.00 är det sinnesrogudstjänst i Hammarbykyrkan. Mats Backholm predikar, Erica Braun leder gudstjänsten och Håkan Sandlund musicerar. Efter gudstjänsten är det kyrkfika i Hammarbysalen.

Sinnesrogudstjänsterna har en annan utformning än de vanliga söndagsgudstjänsterna. De använder inte kyrkoårets texter utan har karaktären av temagudstjänster.

Välkommen!

]]>
<![CDATA[Konsten att låta alla höra]]> Fri, 30 Nov 2018 22:33:00 +0100

En bra ljudanläggning ska med rätt teknik kunna
återge ljudet från allt som sker på estraden utan att det förvrängs för
åhörarna oavsett var de sitter i lokalen.

I Hammarbykyrkan är det Joel Gustavsson som bär huvudansvaret för denna
komplexa uppgift.

Joel är uppväxt i Piteå och redan som mycket ung fick han sköta ljudet
i EFS-kyrkan med en mycket enkel anläggning.

Efter studentexamen flyttade Joel 1992 till Stockholm och läste vidare på
KTH och fortsatte efter sin civilingenjörsexamen att doktorera och arbeta med
programmering av metallurgiska modeller för stålindustrin.

När började du arbeta med ljudet i Hammarbykyrkan?

Då jag kom till Stockholm gick jag med i Hammarbykyrkan och just då var
jag uppriktigt trött på ljudanläggningar efter min kamp med den enkla
utrustningen hemma i Piteå.

--Det var först från år 2007 som jag blev ansvarig för
ljudanläggningen här i vår kyrka, berättar Joel. Sedan dess har all
utrustning stegvist bytts ut mot det vi har i dag. Jag har haft god hjälp.
Inte minst av Andreas Beckström som arbetar professionellt med
ljudanläggningar och dessutom är medlem i Hammarbykyrkans missionsförening.

Hur är förutsättningarna för att skapa bästa
möjliga ljud i vår möteslokal?

--Grundproblemet är lokalens form, förklarar Joel. Det perfekta hade
varit om den byggts som en konsertlokal med upphöjd estrad och
åhörarplatserna i stigande höjd med de sista platserna högst upp.

Joel har under årens lopp skaffat oss en ljudanläggning med rika
möjligheter, för den som förstår det, att kompensera för de problem som
lokalen kan ge. De stora riktade högtalarna sitter högt upp i taket. Ljudet
förändras väldigt mycket beroende av hur mycket folk som befinner sig i
lokalen. För de som sitter långt bak gäller att direktljudet påverkas i
betydligt större utsträckning än högtalarljudet.

Hur går det för andra som använder vår
ljudanläggning?

--Jag har gjort en bruksanvisning med text och bilder för de som orkar och
kan läsa den, säger Joel. Och så har jag försökt visa och förklara hur vi
gör med alla mikrofoner, stativ och sladdar. Sen kommer den del som ger mig
extra arbete - nämligen det jobb som följer av att alla inte klarar av att
plocka in allt man tagit fram så att det hamnar på sina rätta platser. Alla
sladdar ska buntas och tejpas. Ofta blir det fel som tar tid att rätta till.

Att förbereda för besökande talare, sångare,
körer och musiker.

Jag försöker att vara med på alla svenska samlingar i stora lokalen.
Särskilt när vi har besökande aktörer. Ett problem kan då vara att de som
ska medverka kommer så sent att vi inte hinner testa och anpassa
ljudanläggningen efter behov.

Med fjärrkontrollen i handen.

Vi har sett att du Joel tar med dig en surfplatta när du går fram för
att sjunga med i kören. --Jo, så är det, säger Joel. Det är en avancerad
utrustning som gör att jag trådlöst kan reglera det mesta utan att behöva
gå till mixerbordet.

En fantastisk insats.

Joel satsar otroligt mycket tid och kraft på att ge oss bra ljud under
alla förhållanden. Ofta väljer Joel att själv betala för de
kompletteringar som behövs i stället för att gå den långa vägen via
tidskrävande budgeteringar. Vi har mycket att tacka Joel för. Det är lätt
att glömma hur mycket tid och kraft som behövs och som Joel förser oss med
för att allt ska fungera.

Till sist en önskan från Joel. --Vi ser gärna fler
som kan vara ljudtekniker i Hammarbykyrkan, gärna ungdomar.

Text och bild Paul Blomgren

]]>
<![CDATA[Klimatet - behöver vi bry oss?]]> Fri, 30 Nov 2018 22:00:00 +0100

Finns klimathotet? Är läget allvarligt? Behöver vi som kristna bry oss? Detta var temat för ett föredrag vid sopplunchen i Hammarbykyrkan den 14 november. Den som under en knapp timme belyste detta ämne var Carl-Olof Strand, som också är redaktör för www.hammarbykyrkan.nu. Här finns ett litet sammandrag av föredraget:

Vi möter idag två bilder av situationen i världen. Den ena säger att vi aldrig haft en så bra värld, den andra säger att vi står inför ett hot om vår civilisations undergång. Båda bilderna är sanna. Vi har nått dit vi nått mycket tack vare möjligheterna att utnyttja de fossila bränslen som lagrats i jordskorpan under årmiljoner. När vi nu på ett par hundra år tar upp dessa fossila tillgångar och bränner upp dem orsakar vi stora koldioxidutsläpp. Koldioxid är en s k växthusgas, gaser som gör att solens instrålning hindras att reflekteras tillbaka ut i rymden och därmed medför att våra hav och vår atmosfär värms upp.

Under 10000 år, hela vår civilisations existens, har temperaturvariationerna varit påfallande små. Men nu ökar temperaturen, särskilt i Arktis, vilket på sikt väntas få dramatiska konsekvenser för livet på jorden. Den samlade vetenskapen menar nu att vi måste hålla temperaturökningen under +2 grader.

Medvetenheten om problemet och viljan att göra något åt saken är fortfarande låg, både i vårt eget land och ännu mer om man tittar ut över världen. Klimatet kan ytterst bara räddas genom att politiker och de ca hundra världsomspännande företag, som står för ca 70 % av alla CO2-utsläpp, initierar radikala förändringar och innovativa lösningar när det gäller vår energiförsörjning.

Men vi har också alla ett ansvar för klimatet i vår egna privata liv. Individer, föreningar, företag, enskilda stater Ä alla kan vi freda vårt samvete med att våra egna bidrag till utsläppsreduceringen är helt eller näst intill helt försumbara. Just när det gäller detta moraliskt/etiska ansvar har kyrkorna en viktig roll att fylla. Det finns många argument för att vi i kyrkan skall engagera oss i klimatkampen. Vi har fått ett ansvar av Gud att förvalta skapelsen. "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, skall ni göra för dem", säger Jesus. Det kristna hoppet måste hållas levande i våra kyrkor, inte så att vi kan bortse från problemen utan genom att vi försöker inge mod att agera, att ändra livsstil, att föra fram det grundläggande budskap om Kristi kärlek till världen och människorna.

"Gör det lilla du kan, gör det villigt och glatt" sjöng Lina Sandell och det gäller även i klimatfrågan.

Carl-Olof Strand

]]>
<![CDATA[En nybrutalistisk kyrkobyggnad?]]> Fri, 30 Nov 2018 21:57:00 +0100

Är Hammarbykyrkan ett exempel på "nybrutalistisk arkitektur"? Det menar man i i alla fall i det här radioprogrammet som har titeln "De brutala husens återkomst". Ca 40 minuter in i programmet handlar det om Hammarbykyrkan. Även Markuskyrkan i Bandhagen finns med i programmet.

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1184658?programid=5053&start=2

]]>
<![CDATA[Julmarknad lördag den 1 december]]> Tue, 20 Nov 2018 13:48:00 +0100

Dags igen för julmarknad i Hammarbykyrkan.

En av kyrkans allra äldsta och viktigaste traditioner, viktig både därför att marknaden ger ett bra bidrag till Hammarbykyrkans verksamhet och för att den samlar alla - medlemmar och före detta medlemmar, personer från grannskapet och de nya svenskar som är med i kyrkans farsitalande och oromotalande grupper.

Julmarknaden börjar kl 11 med en kort andakt.

Sedan börjar försäljningen av bröd, hantverk, loppisantikviteter, blommor, julgodis mm. Det finns också lotterier, tombola och chokladhjul med möjligheter till både stora och små vinster.

Du kan naturligtvis också fika med hembakat bröd, tårtor, kakor och smörgåsar. Du kan äta pitepalt och olika sorters internationell/exotisk mat och du kan köpa varm korv med senap och ketchup.

Ca kl 15.00 är julmarknaden över och för arrangörerna återstår bara att återställa lokalerna i sådant skick att vi dagen efteråt kan fira en högtidlig gudstjänst på första advent.

Välkommen både till julmarknaden och till gudstjänstfirandet.

]]>
<![CDATA[Ljusandakt och sopplunch]]> Mon, 29 Oct 2018 11:52:00 +0100

Onsdag den 31 oktober kl 12.00 är det ljusandakt med efterföljande sopplunch i Hammarbykyrkan. Gerd Lithner är tillbaka och leder ljusandakten. Vi får också besök av Marie Lee Sylvendahl, vår tidigare kantor, som står för musiken i andakten. Efter andakten äter vi en god gemensam sopplunch (kostnad 50 kr).

]]>
<![CDATA[Gemensamma gudstjänster söndag 21 okt]]> Wed, 17 Oct 2018 22:46:00 +0200 På lördag den 20 oktober är det gemensam kulturfest med Hammarbykyrkans tre föreningar. På söndag fortsätter vi det gemensamma temat med två gudstjänster:

10.00 - "Gemensam Nattvardsgudstjänst" i Hammarbykyrkan
Tema: Samhällsansvar
Medverkande: Gustav Hafström, Annahita Parsan, Duressa Mabesha Teka.
Mani och det persiska teamet.

13.00 - "Gemensam Dopgudstjänst" i Skarpnäckskyrkan (obs lokalen).
Medverkande: Annahita Parsan, Gustav Hafström m.fl.

]]>
<![CDATA[Musikcafé i Hammarbykyrkan den 17 november]]> Mon, 15 Oct 2018 22:23:00 +0200

Varmt välkomna alla musik-och fikaintresserade till Hammarbykyrkan den 17:e november från kl 18.00!

Bjud med dina vänner till en mysig kväll i välgörande syfte! Under kvällen kommer det att bjudas på musikframträdanden och finnas fika till försäljning. Vi tänker på familjer i utsatta situationer som har det tufft i vinter/juletid och ALLA intäkter går därför till familjer i utsatthet via Stadsmissionen!!

Fika-försäljningen öppnar kl.18:00 och de första musikerna börjar sitt framträdande kl.18:30. Från ca 21:45 är det öppen scen och vi rundar av kvällen vid 23:00.

Inträdesavgift är valfritt!

KVÄLLENS MUSIKER:

Bagis Big Bang
Amanda Lindeberg
Julia Merhay
Androniki Skepetzi
Kristian Borelius
Elin & Lasse
Paul & Matilda
Simon Carlstedt
A Blue story
Öppen scen...

]]>
<![CDATA[Spontan skördeauktion söndag 14/10 efter gudstjänsten]]> Fri, 12 Oct 2018 18:27:00 +0200

Det blir en spontan skördeauktion på söndag 14/10 efter gudstjänsten och föreningsmötet i Hammarbykyrkan.

Om du har möjlighet och tid - ta med frukt, grönsaker, marmelad, sylt, blommor eller annat till försäljning.

Annars - var med och handla godsaker och stötta kyrkan.

Väl mött på söndag!

]]>
<![CDATA[Kulturfest i Hammarbykyrkan]]> Tue, 09 Oct 2018 12:01:00 +0200

Lördagen den 20 oktober kl 18.00 är det åter dags för en Kulturkväll med Hammarbykyrkans föreningar.

* Andakt med persisk, oromo och svensk musik.
* Persisk mat och efterrätter från Sverige och Etiopien.

Medverkande:
Annahita Parsan
Duressa Mabesha Teka
Gustav Hafström
Mani & Parastesh
Oromo Art & Worship Group
Marcus Berglund & NBC

]]>
<![CDATA[Musikgudstjänst den 7/10]]> Tue, 02 Oct 2018 11:37:00 +0200

Söndag den 7 oktober kl 10.00 är det musikgudstjänst i Hammarbykyrkan.

Gustav Hafström leder och predikar på temat "trons kraft". Håkan Sandlund och Hammarbykyrkans kör står för sången och musiken.

Söndagsskola och kyrkfika.

Välkommen!

]]>
<![CDATA[Höstupptakt med upptaktsgudstjänst]]> Tue, 28 Aug 2018 22:24:00 +0200

Söndag den 2 september är det UPPTAKTSGUDSTJÄNST i Hammarbyrkan på den nya gudstjänsttiden 10.00!

Gustav Haftström predikar och leder gudstjänsten.
Hammarbykyrkans kör medverkar med sång, Håkan Sandlund är musiker och dirigent.

Söndagsskolan startar.
Efter gudstjänsten är det förstås kyrkfika i Hammarbysalen.

Välkomna!

]]>
<![CDATA[Surströmmingsfesten är inställd]]> Fri, 17 Aug 2018 15:27:00 +0200

I Hbykyrkans sommarprogram finns det med en surströmmingsfest torsdag den 23 augusti kl 18.00.

Tyvärr, tyvärr - vi har blivit tvungna att ställa in det evenemanget. Vi saknar helt enkelt frivilliga som kan ordna med festen den dagen.

Vi norrlänningar (och andra) med denna speciella kulinariska böjelse får alltså i år tillgodose våra behov på något annat ställa än i Hammarbykyrkan.

]]>
<![CDATA[Gemenskapshelg på Åkerögården den 25-26 augusti]]> Thu, 16 Aug 2018 12:26:00 +0200

I år börjar vi terminen med gemenskapshelg på Åkerögården 25-26 augusti.

Lördagen börjar med incheckning och fika kl 9.30. Sen följer undervisning för barn och vuxna, musik, lekar, andakt och bön. På söndagen avslutar vi med gudstjänst och lunch.

TEMAT
är "Trygghet och Förvandling" utifrån Romarbrevet 12:1-2.
Mats, Håkan och Gustav håller i programmet. Åsa Mulder och Mim Öberg planerar det praktiska.

Prioritera den här helgen! Tillsammans kan vi komma närmare den Gud som bär oss, tillsammans kan vi bygga en stark och innerlig gemenskap och tillsammans kan vi äta mumsig Åkerömat eller kanske ta ett dopp.

Ta gärna med dig någon du tror skulle uppskatta den sådan här helg, man behöver inte vara medlem för att följa med. Kanske ungdomarna vill ta med sig någon extra kompis. Alla är välkomna!

ANMÄLAN
Anmäl dig till Gustav via mail till

gustav.hafstrom@hammarbykyrkan.nu

Uppge namn på samtliga personer, ålder på ev barn/ungdom, allergier,telefonnummer, mailadress samt om du behöver skjuts eller har extra bilplats. Helst vill vi ha din anmälan och betalning fredag 17/8 så i år är det snabba bud!

PRIS
Vuxen enkelrum 1 100:- Dubbelrum 13 år och uppåt 850:- Barn 3-12 år 450:- Den som bara kommer på lördagen betalar för vuxen 500:- och barn 200:-

Betala på PG 35 80 94 -1 Märk inbetalningen med ditt namn och "Gemenskapshelg".

Det här är ett viktigt och värdefullt tillfälle för oss att träffas, unna dig den tiden!

VARMT VÄLKOMMEN!

]]>
<![CDATA[Hammarbykyrkan startar barnkören JOY!]]> Thu, 16 Aug 2018 12:22:00 +0200

Alla barn som gillar att sjunga och som är mellan 6-8 år är väldigt välkomna till Hammarbykyrkans barnkör JOY.

Vi sjunger härliga sånger leker, dansar sånglekar....

Vi sjunger i ett par gudstjänster per termin och gör Luciatåg.

Vi övar på tisdagar kl. 17.30-18.15.

Kostnad 300 kr per år.

Vill du anmäla ditt barn eller få info. Kontakta körens ledare Håkan Sandlund, hakan.sandlund@svenskakyrkan.se eller ring 073 073 24 99.

Välkommen på en prova-på-träff tisdagen den 3 sept Kl 17.30!.

Hoppas vi ses!

]]>
<![CDATA[Sommargudstjänst söndag 19/8 kl 18.00 (Obs tiden)]]> Tue, 14 Aug 2018 16:29:00 +0200

Den 19/8 startar vi så smått söndagsgudstjänsterna för hösten med en kvällsgudstjänst kl 18.00.

Camilla Öberg leder och Mats Backholm predikar i gudstjänsten. Anna Hallberg står för musiken. Anne och Ulf Johansson bidrar med sång. Efter gudstjänsten blir det ett förenklat kyrkfika.

OBS tiden. I sommarnumret av Hammarbykyrkan Aktuellt och i hemsidans kalender har gudstjänsten tidigare annonserats kl 11.00. Men det är alltså 18.00 som gäller!!

]]>
<![CDATA[Dags igen!]]> Mon, 06 Aug 2018 11:30:00 +0200

Nu närmar sig denna annorlunda sommar sitt slut och verksamheten i Hammarbykyrkan återgår till normala ordningar. Gudstjänster på farsi och oromo har hållits även under sommaren. Nu går också den svenskspråkiga verksamheten igång.

Det börjar söndag den 19 augusti kl 18.00 med en sommargudstjänst, som Mats Backholm leder.

Helgen den 25-26 augusti hålls årets föreningshelg, som vanligt på Åkerögården och ca en månad tidigare än brukligt. I år är det liksom förra året bara den svensktalande föreningen som deltar. Medverkar gör föreningens anställda: Gustav Hafström, Mats Backholm och Håkan Sandlund. Mer information om föreningshelgen, hur du anmäler dig mm kommer inom kort.

Söndag den 26 augusti är det ingen gudstjänst i kyrkan pga av föreningshelgen.

Men söndag den 2 september kl 11.00 är det stor upptaktsgudstjänst för terminen, med Gustav Hafström, Hammarbykyrkans kör och Håkan Sandlund.

Välkommen till kyrkan igen!

]]>
<![CDATA[Sommaren 2018 i Hammarbykyrkan]]> Sat, 16 Jun 2018 21:00:00 +0200

I år har vi en helt osannolikt vacker försommar i maj och juni, ja det har varit så varmt att vi t o m kan känna det som om vi haft högsommar i flera veckor. När detta skrivs har det varit högtryck, blå himmel, svaga vindar och sol så gott som oavbrutet i sex veckor.

Men allting har sin tid. Värme och torka har också en avigsida, bl a behövs regn för landets jordbrukare och även i våra trädgårdar är det ju trevligt med gröna gräsmattor och blommande rabatter. Så det är väl bäst att lita på att vår Herre också förser oss med några rejäla regn under sommaren.

I Hammarbykyrkan har sommaren genom åren varit lågsäsong. Många av våra medlemmar har haft sina rötter på andra orter i Sverige och återvänt dit under sina sommarsemestrar. Men med både en persisk grupp och en oromogrupp i Hammarbykyrkan ändras denna bild. Våra persiska och oromska vänner har oftast inga sommarstugor vid Norrlandskusten eller i Skåne att återvända till och vill gärna lyssna till Guds ord i Hammarbykyrkan även under sommarmånaderna. Alltså har både farsigruppen och oromogruppen gudstjänster hela sommaren.

Farsigruppen har i juni sina gudstjänster söndagar kl 17. Fr o m juli hålls farsigudstjänsterna i stället söndagar kl 13. Vid dessa gudstjänster finns det möjligheter att få gudstjänsten tolkad till svenska.

Det blir också i år en persisk sommarkonferens. Den pågår den 26-29 juli. Lördag den 28/7 hålls en dopgudstjänst kl 14.00 och söndag den 29/7 kl 11.00 hålls en söndagsgudstjänst dit vi hoppas att även många svensktalande kommer.

Oromogruppen har också gudstjänster hela sommaren. De hålls i juni kl 14.00 och fr o m juli kl 15.30.

För den svenska gruppen hålls söndagsgudstjänster på svenska under första halvan av juni och andra halvan av augusti, men under högsommaren hänvisar vi när det gäller söndagarna till våra grannkyrkor, Triangelkyrkan i Enskede och Skarpnäckskyrkan i Skarpnäck.

Det finns också möjlighet att delta i gudstjänsterna på Svalkan, Betlehemskyrkans sommargård i Ulriksdal. Varje söndag mellan den 17 juni och 19 augusti är det gudstjänst kl 11.00 på Svalkan.

Medverkar gör:

17/6 Mark Carlsson
24/6 Lars Hallin
1/7 Helena Alin
8/7 Christoffer Abrahamsson
15/7 Gerwin Bos
22/7 Erik Nilsson
29/7 Amanda Vadian
5/8 Christoffer Abrahamsson
12/8 Mark Carlsson
19/8 Christoffer Abrahamsson

Årets Svalkan-säsong avslutas fredag den 24/8 kl 18.00 med en grillfest.

]]>
<![CDATA[Sillunch den 13 juni kl 12.00]]> Sun, 10 Jun 2018 19:32:00 +0200

Onsdag den 13 juni kl 12.00 avslutas vårens sopplunchprogram med en sillunch.

Anmälan på lista i kyrkan eller på telefon till Gun-Britt Nylund,070-222 94 32, gunbritt.nylundgmail.com.

]]>
<![CDATA[Hammarbykyrkans kör i Djurö kyrka]]> Mon, 04 Jun 2018 23:15:00 +0200

I söndags, den 3 juni, medverkade Hammarbykyrkans kör vid en musikgudstjänst i Djurö kyrka. Kören sjöng ett tiotal sånger på temat "Sommarns dörr står nu på glänt". Håkan Sandlund ledde kören och Britt Wennberg - i början av 2000-talet kantor och körledare i Hammarbykyrkan - stod för ackompanjemanget. Britt Wennberg är numera kantor i Djurö församling.

Efter gudstjänsten åkte kören och några medföljande till en restaurang vid Fågelbro golfbana och åt en terminsavslutningsmiddag.

Vi tackar kören och ledaren Håkan Sandlund för goda insatser under vårterminen 2018.

]]>
<![CDATA[Bönesamling på Nationaldagen]]> Mon, 04 Jun 2018 22:40:00 +0200

På Sveriges nationaldag, den 6 juni, är du välkommen att delta i Sverigebönen i Hammarbykyrkan.

Bönesamlingen hålls kl 18.30.

Vi ber för Sverige och för hela världen. Vi ber att Guds vilja ska ske i himlen och på jorden! Vi ber både på svenska och på farsi.

Medverkar gör Annahita Parsan, Gustav Hafström och Håkan Sandlund.

]]>
<![CDATA[Årets storloppis i "persisk" regi]]> Sat, 12 May 2018 23:04:00 +0200

För första gången arrangerade den persisktalande föreningen i Hammarbykyrkan en "storloppis". Lördag den 12 maj bjöd på ett perfekt väder, sol och värme. Stånden och serveringsborden var uppdukade på entréplanen till kyrkan och på parkeringsdäcket. Persisk mat och persiska bakverk fanns att köpa - men även helt vanliga svenska hamburgare.

Roksana Schnittger, som är ordförande i den persiska föreningen, var mycket nöjd med arrangemanget. Ett arrangemang där föreningens medlemmar får arbeta praktiskt tillsammans är av ett stort värde och det ekonomiska resultatet är egentligen av underordnat värde. När detta skrivs är inkomsternla från loppmarknaden inte klart.

]]>
<![CDATA[Musikgudstjänsten den 6/5 i backspegeln]]> Thu, 10 May 2018 16:26:00 +0200

Här länkar vi till en inspelning från musikgudstjänsten den 6/5. Det är Hammarbykyrkans kör som tillsammans med en stråkkvartett från omgivningen, Hammarbykvartetten, framför J S Bachs "Jesus bleibet meine Freude" med svensk text. Körledare är Håkans Sandlund.

]]>
<![CDATA[Missionsgalan 2018]]> Mon, 23 Apr 2018 15:04:00 +0200

I lördags hölls 2018 års missonsgala/insamlingsgala i Hammarbykyrkan, den femtonde galan i följd. Årets huvudartist var Michael Jeff Johnsson. Medverkade gjorde också Paratesh Group med sånger på persiska, Oromo Art & Worship Team med sånger på oromo och Hammarbykyrkans svenska kör, som medverkade i ett par av Michaels sånger.

Årets insamlingar gick till tre objekt:

* Hammarbykyrkans diakonala arbete bland nyanlända och då främst nyanlända muslimer.
* Kristna flyktingbarn i Irak
* Utsatta barn, mödravård mm i Etiopien

Insamlingarna under kvällen gav tillsammans med försäljning av lotter och försäljning av mat och fika ca 75.000 kr i intäkter.

]]>
<![CDATA[Missionsgalan i våra hjärtan]]> Mon, 23 Apr 2018 14:55:00 +0200

Årets missionsgala var den femtonde i ordningen. Den första missionsgalan hölls 2004. Då medverkade bl a Gladys del Pilar och Credokören. Sedan dess har vi varje år på vårkanten samlat in pengar till EFS internationella arbete, Barn i alla länder. Ett pärlband av artister har medverkat till att öppna våra plånböcker för de stora behov som finns. Sammanlagt har mer än 1 miljon kronor samlats in.

De första åren medverkade flera olika artister vid galorna. Under de senare åren har vi "bara" haft en extern artist, som stått för "underhållningen" mellan insamlingarna.

Här har webbredaktören gjort en djupdykning i sin bildkatalog. Du kan se vilka artister som medverkat vid alla de tidigare missionsgalorna.

]]>
<![CDATA[Öppna torsdagskyrkan blir Öppna onsdagskyrkan]]> Tue, 10 Apr 2018 11:34:00 +0200

Sedan ett par månader har "Öppna torsdagskyrkan" varit öppen varje torsdag för dig som är dagledig. Nu slår vi fr o m den 11 april ihop "Öppna torsdagskyrkan" med de onsdagsträffar som hållits udda onsdagar. Det nya namnet på samlingen blir "Öppna onsdagskyrkan".

Vi riktar oss till Dig som är dagledig Ä som föräldraledig, arbetssökande, sjukskriven, pensionär, asylsökande eller allmänt ledig från jobbet.

Över en kopp kaffe möts vi till ett kort föredrag om kristen tro Ä och till ett samtal med högt i tak. Sedan avslutar vi med en liten andaktsstund i kyrksalen.

Kontaktpersoner:

Gustav Hafström 073-856 9436
Gun-Britt Nylund 070-222 9432

Ett samarrangemang med SENSUS studieförbund.

]]>
<![CDATA[Årets insamlingsgala - med Michael Jeff Johnsson]]> Sun, 08 Apr 2018 15:05:00 +0200

I år arrangerar vi för 15:e året i följd en insamlingsgala/missionsgala i Hammarbykyrkan. Årets gala hålls lördag den 21 april kl 18.00. Årets artist är sångaren Michael Jeff Johnsson. Dessutom medverkar Oromo Art&Worship Team, Parastesh Group och Hammarbykyrkans kör.

Innan galan börjar serveras kl 17.00-18.00 persisk och afrikansk mat, räkmackor, kaffe och fikabröd mm. Efter galan finns det också möjlighet att sitta ner och fika tillsammans.

Biljettpriset är 100 kr. Årets insamlingar går bl a till offren för svälten i Etiopien och stöd till utsatta nyalännda i Stockholm.

]]>
<![CDATA[Det hände i Jerusalem]]> Mon, 02 Apr 2018 21:40:00 +0200

Idag kunde vi lyssna till sånger ur musikalen "Jesus Christ Superstar" i Hammarbykyrkan. Det är Marcus Berglund som gjort urvalet av sånger och riggat den föreställning han kallar "Det hände i Jerusalem".

Det var en fin och gripande föreställning om Jesu sista dagar - med solister och med kören New Born Community, allt under ledning av Marcus Berglund.

]]>
<![CDATA[Skärtorsdagsmässa och påsklunch]]> Thu, 29 Mar 2018 23:02:00 +0200

1995 drog Gertrud Häger och Gerd Lithner igång en tradition, som fortfarande lever i Hammarbykyrkan. På skärtorsdagen är det påsklunch och skärtorsdagsmässa. Så också detta år och fortfarande är Gertud och Gerd de drivande bakom evenemanget. I år var det ett 60-tal personer, företrädesvis från de äldre åldersgrupperna som lät sig väl smaka av sill, ägg, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv och annan traditionell påskmat.

Efter lunchen var det mässa i Hammarbykyrkan med Gustav Hafström som präst.

]]>
<![CDATA[Birger Olsson om Lukas och Stilla veckan]]> Thu, 22 Mar 2018 12:00:00 +0100

Varannan onsdag är det sopplunch med andakt och föredrag för daglediga i Hammarbykyrkan. Onsdag den 21 mars hade vi besök av professor em Birger Olsson. Birger har också varit EFS högste tjänsteman i egenskap av rörelsens missionsföreståndare.

Denna onsdag höll han ett intressant föredrag om hur Markus, Matteus och Johannes behandlar påskberättelsen i sina olika evangelier. Tonvikten låg dock på evangelisten Lukas framställning. Här finns - menade Birger Olsson - en tyngdpunkt på Jesu uppståndelse snarare än på korset och lidandet.

Ett 20-tal personer lyssnade på föredraget och fick också avnjuta en god potatissoppa med kryddig korv som tilltugg.

]]>
<![CDATA[Kväll om religionsfrihet - fredag 23 mars 19.00]]> Tue, 20 Mar 2018 21:19:00 +0100

Fredag den 23 mars kl 19.00 blir det en kväll om religionsfrihet i Hammarbykyrkan. Vi har gett programmet rubriken "Den hotade religionsfriheten - i Mellanöstern och i Stockholm".

Medverkar gör:

* Lars Adaktusson, EU-parlamentariker
* Åke Göransson, direktör på Myndigheten för stöd till trossamfund
* Erik Johansson, EFS internationella missionssekreterare
* Roksana Schnittger, Ordf för Hammarbykyrkans persiska EFS-förening.

Moderator är Tomas Österberg från tidiningen Dagen.

Boka redan nu in kvällen i din almanacka.

]]>