Du är här:Start > Nyheter > Norouz mobarak

Norouz mobarak

Vid vårdagjämningen infaller det persiska nyåret. Den persiska gruppen i Hammarbykyrkan firade detta i fredags med en hejdundrande nyårsfest i Hammarbysalen. Ett 100-tal perser och ett tiotal svenskar var på plats. Först hölls en den vanliga fredagsgudstjänsten på farsi och sedan - vid 19.30-tiden började nyårsfesten. Först åt vi persisk mat - kyckling, fisk och ris - och sedan var det underhållning av olika slag. Till persiska rytmer dansades det också nyårsdanser.

Vid Hammarbysalens kortvägg fanns ett traditionellt persiskt "nyårsbord". På bordet fanns ett antal symboliska saker. Det skall finnas minst sju symboler för det nya liv som börjar i och med det nya året. Många besökare lät ta fotografier av sig själva och sina familjer framför bordet.

Vi svenskar fick också lära oss hur man säger Gott Nytt År på farsi. "Norouz mobarak" säger man och det önskar vi också alla som läser den här hemsidesnotisen. Förresten - är det inte en alldeles utmärkt idé att börja året vid vårdagjämningen. Det är ju faktiskt nu som ljuset och grönskan kommer, som både naturen och människorna lever upp igen efter vinterns snöslask, mörker, förkylningar och tungsinthet.

Carl-Olof Strand

Publicerat den 21 mars