Från Guldgrävarsång till Schubert

Varannan onsdag är det sopplunch för daglediga i Hammarbykyrkan, dvs för de som liksom webbredaktören är daglediga och lever ett fritt liv.

Idag, onsdag den 22 mars, gästades sopplunchen av Jörgen Toresson, en musiker från Tyresö med rötterna i Norrtäljetrakten. Han bjöd på ett program med rubriken "Från guldgrävarsång till Schubert". Mellan nedslagen i den kristna sångskatten berättade han om sångerna och sin relation till dem. Vi fick höra Lapp-Lisas "Guldgrävarsång", Lina Sandells "Tryggare kan ingen vara", Lydia Lithells "Jag har hört om en stad ovan molnen", Pelle Karlsson "Han är min sång och min glädje", Louis Armstrongs "What a wounderful world" och mycket annat.

Jörgen berättade om sin uppväxt i en missionsförsamling i Roslagen. Han berättade också att han som ung gymnasist fått orgelundervisning av Blasieholmskyrkans kantor, Martin Lindström, och att han alltså många gånger fått spela på Blasieholmskyrkans orgel. En oväntad relation till Hammarbykyrkan, som ju byggdes på 60-talet med finansiering från den fond som bildades av de medel som EFS fick när Blasieholmskyrkan såldes och sedermera revs.

En härlig eftermiddag med en multimusiker, som både trakterade flygel och dragspel.

Publicerat den 22 mars