Du är här:Start > Nyheter > Ett år efteråt

Ett år efteråt

Ett år efter att samarbetet mellan EFS i Hammarbykyrkan och Skarpnäcks församling upphörde skriver Göran Ahlforn och Carl-Olof Strand i EFS Budbäraren om hur det gått att driva verksamheten på egen hand.

Den 1 juli 2013 sade  Skarpnäcks församling upp det mycket långvariga samarbetsavtalet med EFS i Hammarbykyrkan på mycket oklara skäl. Vi
har nu lagt det bakom oss och arbetar positivt framåt, med betydligt färre
anställda och med en ny struktur med fem utskott med tydliga ansvar, ekonomiskt och praktiskt. Vi har nu kvar två EFS-präster, varav den ena också jobbar på halvtid med den persiska gruppen samt en kyrkomusiker på deltid. Hur har vi klarat denna stora omställning?

Jo, verksamheten lever vidare med ett större ideellt engagemang, med minst fördubblade gåvomedel och med god atmosfär. De flesta av våra aktiviteter har kunnat fortsätta. Kyrkan hålls öppen alla vardagar mellan kl 10 och 15 genom ”jourtjänstgörande” pensionärer. Ett gudstjänstteam – bl a. befolkat av tidigare präster i kyrkan – planerar gudstjänsterna och ett musikteam ansvarar för sång- och musikmedverkan. Vi har många fler frivilliga som medverkar i gudstjänsterna. 

Ett stort glädjeämne är den grupp av ca 150 farsitalande konvertiter från islam, som med Annahita Parsan som ledare kom till Hammarbykyrkan i september 2012. Vi har gemensamma söndagsgudstjänster (med tolkning
till farsi) och även andra integrerande aktiviteter. Gruppen tar ett eget ansvar för kyrkan och svarar bl a för all städning.

Hammarbykyrkan var redan från starten tänkt att ha rollen som distriktskyrka och ”fyrbåk” på Hammarbyhöjden, en roll som vi fortsätter
med som en del av Svenska kyrkan men utan formellt samarbete med den lokala församlingen. Vi fortsätter därför även med förrättningar i Hammarbykyrkan dock utan att få den hjälp från Skarpnäcks församling, som hade varit naturligt.

 Göran Ahlforn, Carl-Olof Strand

Publicerat den 30 juni