En intervju med Mats Backholm

I det senaste numret av Hammarbykyrkan aktuellt intervjuar Paul Blomgren Mats Backholm. Mats arbetar sedan i våras på en 50 %-tjänst som pastor och själavårdare i vår kyrka.

Möt Mats Backholm

Sedan maj 2017 har vi glädjen att ha Mats Backholm som pastor i vår församling. Mats har sina rötter i finlandssvenska Österbotten. Redan som 23-åring upplevde han en medveten tro och en kallelse av Gud att predika. Han studerade teologi och vigdes till pastor i den finlandssvenska Missionskyrkan.

Mats kände tidigt i sin pastorsroll att han ville beröra människor, troende och icke troende. Han har arbetat med själavård i Sverige och Finland. I Sverige aktivt både inom Svenska kyrkan och olika frikyrkor. Nu kommer Mats att arbeta deltid här i Hammarbykyrkan och i Svenska kyrkan i Hedemora. Och dessutom fortsätta att resa på olika kallelser.

Förväntansfull

Jag har träffat Mats för att få höra hur han ser på sin tjänst i vår församling. Mats berättar om sitt liv med prövningar, framgångar och erfarenheter som nu med Guds hjälp formar hans tjänst.
-Jag önskar, säger Mats, att Hammarbykyrkan ska vara en helande miljö för medlemmar och andra som vill dela vår gemenskap. Och att detta ska märkas i mina predikningar, bibelstudier och personliga samtal.
-Vi människor är alla olika och uttrycker vår andlighet på olika sätt. Men genom att respektera varandra kan vi tillsammans få möta Gud och varandra i en försonande och helande närvaro.

Evangeliststipendium

Vi har hört att du fick ta emot ett stipendium från Frank Mangs-fonden. Berätta:

- Jo det stämmer. Det var i slutet av 80-talet och första gången som Fonden delade ut stipendiet vid Örebromissionens konferens Torp utanför Örebro. Den då välkände predikanten Frank Mangs kallade fram mig och höll ett personligt tal till mig. Han la sina händer på mig och bad en välsignelsebön. Både under talet och hans bön var jag djupt berörd av Guds närvaro så att när jag själv ombads att bedja kunde jag bara få fram: Tack Gud för din nåd.
- Jag ser fram emot att:
* Få möta och personligen lära känna församlingens medlemmar och andra människor som vill dela vår gemenskap.
* Predika med undervisning och bibelstudier.
* Kunna erbjuda personliga samtal där vi möts i en dialog med utrymme för allt mänskligt.
* Vi tillsammans fördjupas i tillhörighet och delaktighet med Jesus ?Kristus som tydligt centrum.

Mats sammanfattar:
- Ett nyckelord för hur vi förhåller oss till varandra kan vara: Att vi med bevarad integritet vågar visa lite mer sårbarhet inför Gud och varandra.   

Text och foto: Paul Blomgren

Publicerat den 27 augusti