En ängel på besök

Vid sopplunchen den 22/1 hade vi besök av "ängeln från Malmskillnadsgatan", Elise Lindqvist. Elise berättade engagerat om sitt förra liv, hur hon blev utnyttjad som barn och så småningom blev tubbad att prostituera sig. Men för 19 år sedan mötte hon Jesus och hennes liv förändrades. Hon hittade till Clara kyrka i Stockholms innerstad och har där engagerat sig för Stockholms prostiuterade, "mina flickor", som hon kallar dem.

När man lyssnar på Elise får man intrycket att sexköpslagen i praktiken fått mycket liten betydelse. På senare år har också prostitutionen i Stockholm "europeiserats", framförallt genom ett tillflöde av prostituerade med tillhörande hallickar från Östeuropa.

Elise har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet för sitt engagemang. Hon har gjort ett sommarprogram, hon har varit gäst hos Skavlan och nu utkommer en bok om hennes liv, som just har titeln "Ängeln från Malmskillnadsgatan". Elise framstår som en mycket liten kvinna i en mycket stor uppgift som hon verkar utföra med stort engagemang och med en stabil tro på kraften från ovan.

Publicerat den 22 januari