Hoppa till innehållet

Viveca Sten: I sanningens namn

Forum 2015

 


 En gång i tiden var hon och webbredaktören kollegor i Postens centrala organisation. Numera är Viveca Sten yrkesförfattare och säljer sina kriminalhistorier i stora upplagor. Viveca Stens familj har sedan generationer ett sommarhus på Sandhamn. Det har också huvudpersonen Nora Linde  i Vivecas böcker och handlingen i hennes böcker har alltid en anknytning till Sandhamn med angränsande småöar. En återkommande person i alla böcker är också kriminalkommissarien Tomas Andreasson, stationerad i Nacka polisdistrikt, dit Sandhamn hör.

Viveka Stens tidiga kriminalromaner kändes ganska enkla både vad gäller handling och personskildring. Men hon har ”tagit sig”. Den senaste boken heter ”I sanningens namn” och innebär ett rejält kliv framåt.

Den ena huvudhandlingen i den nya boken tilldrar sig på ett seglarläger för bättre situerades barn på en liten ö intill Sandhamn. Dit skickas mot sin vilja Benjamin Dufva. Benjamin blir lägrets Benjamin och utsätts för mobbing, väl beskriven av Viveca Sten.

Den andra huvudhandlingen gäller ett brottmål som Nora Linde i egenskap av åklagare samtidigt är engagerad i. Målet gäller ”trolöshet mot huvudman”. Viveca Sten är utbildad jurist – och rättegångsskildringen känns genomarbetad och trovärdig. Och vem är inblandad i rättegången som vittne om inte Benjamin Duvfas far.

Sidohandlingar i romanen handlar bl a polisen Tomas Andreassons aktuella äktenskapsläge – med en hustru som går in för sitt arbete med hull och år, vilket leder till konflikter. En annan tråd är Noras äktenskap. Hon är sedan flera böcker tillbaka frånskild från sin förste make. Nu skall hon fira ett sommarbröllop med sin nya kärlek, en flygkapten. Och han riskerar att bli försenad till bröllopet pga ett trasigt flygplan som han inte kan flyga hem till Sverige i tid. Dessutom figurerar en pedofil i handliingen i anslutning till den kidnappning som Benjamin blir utsatt för.

Ganska typiska ingredienser i en svensk feelgood-kriminalroman, kan man kanske tycka. Men Viveca Sten lyckas bra att hålla ihop trådarna och det finns en påtaglig spänning som gör romanen till lite av en bladvändare. Vissa kriminalförfattare sätter våldet i centrum och levererar flera döda i varje bok. Viveca Sten lyckas skriva en hel spännande kriminalroman utan att en enda person möter döden genom våld.  Imponerande!


 Carl-Olof Strand

Tidigare böcker om Nora Linde och Tomas Andreasson i serienMorden i Sandhamn

2008I de lugnaste vatten (Filmatiserad 2010)

2009I den innersta kretsen (Filmatiserad 2012)

2010I grunden utan skuld (Filmatiserad 2013)

2011I natt är du död (Filmatiserad 2014)

2012I stundens hetta

2013I farans riktning

2014I maktens skugga