Roslund & Hellström:
Flickan under gatan

Pocketförlaget 2008
360 sidor
En kriminalroman med EFS-anknytning - om än ganska marginell. Sen finns det förstås ett mord också - men mordet har egentligen ganska liten betydelse i boken. "Flickan under gatan" är nämligen allra mest en engagerad roman om de vinddrivna existenser som framlever sina dagar i Stockholms nät av underjordiska gångar.
Anders Roslund är journalist, har bl a varit nyhetschef på Rapport och Aktuellt. Börje Hellström är en av grundarna av organisationen KRIS - Kriminellas Revansch i Samhället. "Flickan under gatan" är den fjärde boken om kriminalkommissarien Ewert Grens och hans kollegor inom Stockholmspolisen.
I romanens första kapitel hittar George, kyrkvaktmästare i St Clara kyrka, en ung kvinna i en av kyrkbänkarna. Där sitter hon sedan hela dagen. När dagen är slut inträffar bokens upplösning. Mellan nedslagen hos den unga kvinnan i kyrkbänken rullar romanen fram historien om hur hon hamnat i kyrkbänken. Den historien ger en grym bild från Stockholms undre värld. "Undre" i dubbel mening, eftersom det både handlar om kriminella element och om människor som dragit sig undan samhället och flyttat ner i Stockholms katakomber, det nät av tunnlar som finns för olika samhälleliga nyttigheter som el, tele, vatten och avlopp, men också för försvarets behov. Människor som samhället inte känns vid, men som ändå finns - bokstavligen under våra fötter.
St Clara kyrka spelar sedan en huvudroll i boken. Här verkar diakonissan Sylvia, som själv har en bakgrund i romanens destruktiva miljö och som därigenom har de utstöttas förtroende. Och här finns alltså vaktmästaren Georg. Kyrkan är positivt skildrad, står för den egentligen enda konstruktiva hjälp som samhället i stort förmedlar till människorna i underjorden. Och där finns förstås också romanens EFS-anknytning. St Clara vänner är ju en EFS-ansluten förening som på olika sätt medverkar i det diakonala arbetet.
Kriminalkommissarien, Ewert Grens, är liksom i tidigare Roslund & Hellström-böcker, den polis som leder spaningarna. I detta fall handlar fallet om en kvinna som hittats mördad i en kulvert under St Görans sjukhus på Kungsholmen. I bokens slutskede knyts detta ihop med den unga flickan i kyrkbänken.
I likhet med de flesta andra polishuvudpersonerna i den svenska deckarvärlden är Ewert Grens en speciell personlighet. Grens har en hustru som vårdas på ett sjukhem. Hon var en gång i tiden också polis. Men en olycka, då Ewert råkade köra över sin unga hustrus huvud, förändrade för alltid livet för paret. Nu lever Ewert Grens sedan många år ett halvt liv, sover hellre över i soffan i sitt tjänsterum än i lägenhetens ensamhet, har egentligen inget liv utanför polisarbetet. Dessutom har han en mycket speciell egenhet, lyssnar gärna på musik, men bara med Siw Malmqvist. I polisgruppen finns också Mariana Hermansson, en ung kvinna, som Grens själv rekryterat och som motsäger Grens grundläggande uppfattning att kvinnor inte kan vara poliser. Och Sven Sundkvist, en känslig och noggrann familjefar.
I "Flickan under gatan" spelar mordgåtan en underordnad roll. I stället är det skildringen av poliserna och av invånarna i kulvertarna och gångarna under Stockholm som är bokens behållning. I ett avslutande appendix berättar författarna om verkligheten bakom roman, om de verkliga människor, särskilt unga kvinnor, av kött och blod som de träffat och som tillbringar livet nere i underjorden. Roslund & Hellström har ett tydligt socialt engagemang. Många kriminalförfattare tenderar att utnyttja elände och misär för att berätta en kriminalhistoria. Roslund och Hellström utnyttjar snarare kriminalgenren för att driva en viktig tes eller peka på ett viktigt samhällsproblem.