Hoppa till innehållet

Per Olov Enquist: Livläkarens besök (1999)


Det finns ingen uppsjö av EFS-are i den absoluta författareliten i Sverige. Dock finns det en uppburen författare som har tillbringat ett inte föraktligt antal timmar i ett EFS-bönhus, nämligen Per Olov Enquist. P-O är född och uppvuxen i EFS kärnområde i Norra Västerbotten. I denna västerbottniska väckelsepräglade miljö utspelar sig två av hans böcker, "Musikanternas uttåg" och "Kapten Nemos bibliotek".

Hans senaste roman, "Livläkarens besök", som förresten är den första på många år, tilldrar sig dock i en helt annan tid och miljö, det danska hovet på 1700-talet. Den 5 april 1768 anställs den unge tyske läkaren Johann Friedrich Struense som den danske, sinnessjuke kungen Christian den sjundes livläkare. Fyra år senare avrättas han.

Enqvist väver en mycket skicklig romanintrig av denna historia. Struense vinner den unge maktlöse envåldshärskarens förtroende och inleder en förbindelse med drottningen Caroline Mathilde, en ung syster till den engelske konungen. Genom en sällsynt möjlighet, en springa i historien, kan Struense i konungens namn och med drottningens goda minne genomföra en mängd reformer i upplysningens anda. Men efter fyra år stängs den historiska springan, de konservativa krafterna gör sin "motrevolution", Struense grips och avrättas medan drottningen deporteras från hovet till den tyska staden Celle.

Samtidigt som romanen är en stark historisk redogörelse innehåller den också en diskussion om upplysningsidéerna och det motstånd dessa mötte av de etablerade sanningarna. Romanen ger också ett intressant porträtt av den danske kungen och hur denne på ett för hans själsliv katastrofalt sätt uppfostrats till ett liv som enväldig härskare. Han ser livet som en teaterroll - och blir nästan mest sig själv när han vid ett par tillfällen medverkar som skådespelare i pjäser som spelas upp vid hovet.

Carl-Olof Strand
1999