Hoppa till innehållet

Morgan Alling: Kriget är slut

Bokförlaget Forum

Morgan Alling är skådespelare och "maskrosbarn". I "Kriget är slut" berättar han sin livshistoria fram till 20-årsåldern. Då har han trots mycket dåliga odds lyckats bli skådespelare och göra sin scendebut i Nicholas Nickleby.på Göteborgs stadsteater.

Morgan Alling föddes 1968 som Morgan Persson till ett liv i Göteborgs missbrukarkretsar. Hans egen far försvinner snabbt ur bilden (fadern är förresten en bror till sångerskan Siw Malmqvist). Modern lever under Morgans första år ett hårt liv tillsammans med Ture, far till Morgans lillebror Stefan, alkoholist och kåkfarare. Modern gör nog sitt bästa för att klara pojkarna - men så småningom går livet över styr, modern tas in för vård och pojkarna hamnar när Morgan är 4-5 år på barnhem.

Så börjar en rundvandring mellan olika mer eller mindre dysfunktionella fosterfamiljer och barnhem. I ett av fosterhemmen är fadern lite av en tyrann och ser som sin uppgift att uppfostra Morgan med hjälp av spöet. Flyttningarna mellan olika fosterfamiljer och barnhem leder till ständiga skolbyten. Morgan lär sig så småningom att agera rätt som ny i klassen, att identifiera och neutralisera eventuella plågoandar.

Morgans "räddning" blir en ny fosterfamilj, där fadern engagerar sig starkt i Morgans liv. Han stöttar en kortare ungdomsfotbollskarriär i Örgryte och stödjer också Morgans spirande ambitioner att bli skådespelare. Inte heller denna fosterfamilj håller ihop, fostermodern drabbas av psykiska problem och fosterföräldrarna separerar. Tillsammans med Morgan och den dotter som fötts i fosterföräldrarnas äktenskap börjar fosterpappan ett nytt liv - med ett par olika nya kvinnor och med nya bostäder och nya skolor för Morgan. Men trots icke fungerande kvinnorelationer i fosterfaderns liv kan Morgan behålla sin goda relation till och sitt stöd från fosterfadern. Han byter också så småningom sitt efternamn från Persson till fosterpappans efternamn Alling.

Bokens skildring av denna besvärliga uppväxt är öppenhjärtig och gripande. I bokens sista del får vi följa Morgans spirande försök att slå in på skådespelarbanan, där han bl a utnyttjas sexuellt av en teaterlärare (som i övrigt bidrar starkt positivt till hans möjligheter att komma in på scenskolan). Men till sist klarar av inträdeskraven och får som en av många, många sökande den eftertraktade utbildningsplatsen på scenskolan.

För oss välanpassade Svenssons med välartade föräldrar och en stabil uppväxt i en  kristen miljö är det en aning uppskakande att läsa en naken skildring av hur det är att växa upp "på andra sidan", på samhällets skuggsida. Så många dysfunktionella familjer och frånvarande fäder, så mycket missbruk och kriminalitet det ändå finns i vårt samhälle. Många barn med dessa sociala handikapp får det förstås svårt i livet, men Morgan Alling framträder som ett undantag. En i grunden stark person som trots svårigheterna lyckats etablera sig som en av landets mest omtyckta skådespelare. Visserligen har hans vuxna liv - som inte skildras i denna bok - också haft sin mörka sidor - men ändå får man nog säga att Morgan är ett bra exempel på det vi brukar kalla maskrosbarn, ett barn som överlevt trots att det mesta runt omkring varit kaosartat.

Läs gärna Allings bok om barndomens krig, som till sist landade i scenskolans fred.

Carl-Olof Strand
2013