Liam Norberg: Sökarnas tid. Örnligan - Nollpunkten - Vägen ut

Norstedts 2013

Stökig uppväxt i Hagsätra, klottrare, svensk mästare och landslagsman i taekwondo, kriminell karriär, skådespelare i bl a filmerna Stockholmsnatt och Sökarna, dömd till 10 ½ års fängelse för mordförsök, värdetransportrån mm, frigiven efter ca 6 år pga gott uppförande, mötte Gud i fängelset och blev bekännande kristen. Detta är den intressanta historien om Liam Norberg i mycket kort sammanfattning.

För några år sedan berättade Liam Norberg denna livshistoria i boken "Insidan". Nu är han aktuell med en ny bok, ”Sökarnas tid”. Möjligen kan man säga att han skriver samma bok igen, dock med lite annorlunda infallsvinklar och andra delberättelser. Det har dessutom gått ett antal år och Liam har fått mer erfarenhet av att vandra ”den smala vägen”.

Boken inleds med en detaljerad berättelse om ett värdetransportrån, som ger Liam och hans kumpaner några miljoner kronor att dela på. Pengarna gömmer han på vinden i föräldrarnas radhus. Liam är då i 20-årsåldern, kommer från en relativt väl fungerande familj och har dessutom debuterat som framgångsrik ungdomsskådespelare. Det som drivit honom in på brottets bana är – menar han – ett mycket starkt frihetsbehov, ett sug efter att säkra ett ekonomiskt oberoende som han sedan skall använda för att utveckla sin kreativa sida, t ex genom att själv finansiera och göra film.

Men efter ytterligare några framgångsrik rån går det som det går. Någon tjallar. Liam grips och efter sju månader i Kronobergshäktet döms han i en första rättegång till 5½ års fängelse för ett rånförsök i Göteborg, ett rånförsök där han dessutom skadeskjutit en väktare. När han avtjänat en del av straffet döms han i en ny rättegång till ytterligare 5 års fängelse, nu för delaktighet i ett värdetransportrån mot Gotabanken, där bytet blev värdepapper för 930 miljoner kronor. Sammanlagt 10 ½ år bakom galler blir alltså samhällets dom.

Fängelsestraffet, som till sist förkortas till 6 år, tillbringar han först i ungdomsfängelse, sedan på Hall och sedan på en mer öppen anstalt i Uppsalatrakten. I fängelset lever han ett förkrympt liv men sköter sig bra och undviker påspädning av straffet. Här möter han fängelsepastorn Robert Blomberg från Frälsningsarmén och besöksgrupper från bl a Pingstkyrkan. Han påminns om sin mormors kristna tro, mormor som var soldat i frälsningsarmén. Under fängelsevistelsen "kommer han ut" som bekännande kristen. Hos prästen Olle Carlsson i Allhelgonakyrkan på Söder vittnar han första gången om sin tro, redan innan han släppts fri från fängelsevistelsen.

I boken ”Insidan” berättar han ganska detaljerat om tiden i fängelset. I den nya boken, ”Sökarnas tid” handlar det mer om tiden efter frisläppandet. Delar av de rånbyten han kom över innan han greps finns kvar – nu under en golvplanka i hans lägenhet på Kungsholms strand – och ser ut att trots allt innebära en genväg till frihet, oberoende och rikedom. Under några år lever han på de pengar som finns undanstoppade i lägenheten, pengar som han investerar i Rolexklockor, sportbilar, utrustning för filmproduktion, resor, kvinnor mm. Han lever ett lyxliv på rånade pengar.

Men pengarna från rånen börjar sina och Liam hamnar i ekonomiska svårigheter. Han och en kamrat åker runt i kyrkor och berättar om sina liv och börjar så småningom ta lite betalt för sina framträdanden. Liam försöker sig på olika filmprojekt utan större framgång. Han får så småningom lov att sälja sin lägenhet, bor bitvis hemma hos sina föräldrar och har hela tiden svårt att få relationerna till sina kvinnor att hålla mer än ett par år. Men Liam behåller sin kristna tro och sin föresats att inte återigen dras in i kriminella handlingar. Bl a får han stöd av personer i St Klara kyrka, kärleksfulla personer som Liam i sin bok värderar mycket högt. I slutet av boken börjar det också ljusna igen, han kan flytta in i en egen lägenhet igen och de ekonomiska problemen lättar.

Webbredaktören har tidigare skrivit om Norbergs första bok, ”Insidan” på Hammarbykyrkans hemsida. Jag skrev då att boken i viss mening "förhärligade" detta kriminella liv. Liam berättar om sammanhållning och kamratskap bland medlemmarna i den taekwandoklubb, som är basen för Örnligan, Liams kriminella tillhörighet. Ibland framställs deras handlingar närmast Robin Hood - liknande, man tar från de rika och ger till de fattiga. Dock är ”de fattiga" ligans egna medlemmar, vänner och anhöriga. Detta kan också sägas om den nya boken, ”Sökarnas tid”. Det kan kännas som om Liam trots allt vill stoltsera med att han var en skicklig ungdomskriminell, ingen småhandlar utan en av de som gav sig på de stora ”projekten” och även lyckades i flera fall innan han lite oturligt greps av polisen.

Liam Norberg är nu 45 år och har i förhållande till det hunnit med mycket i sitt liv. Hans livsresa är onekligen annorlunda, i mångt och mycket verkar han vara en undantagsmänniska med förmåga att göra något "stort" av det mesta han ger sig på. Återstår att se om hans kristna framtoning överlever det kändisskap som rollen som författare, filmproducent, skådespelare och inte minst före detta kriminell ger honom.