Hoppa till innehållet

Khaled Hosseini: Och bergen svarade

Wahlström & Widstrand 2013

Genom den afghansk-amerikanske författaren Khaled Hosseini har ett antal människoöden från Afghanistan nått fram till en jättepublik världen runt. Det började med "Flyga drake", som finns både som bok och som succéfilm. Det fortsatte med "Tusen strålande stjärnor". Nu har Khaled Hosseini gett ut sin tredje bok, "Och bergen svarade".

Boken är en bred berättelse om en släkt med ursprung i en liten stad, Shadbagh, i Afghanistan. Den spänner över en tidsrymd från 1940-talet och fram till våra dagar. Boken består av ett antal egentligen fristående berättelser, där en eller flera personer i den enskilda berättelsen knyter an till någon av de andra berättelserna. Ser att vissa rescensenter har ifrågasatt detta grepp. Själv tycker jag det ger romanen extra dimension, den blir en väv av olika delar som tillsammans bildar en utmärkt helhet.

Romanen börjar med en berättelse om ett monster som rövar bort ett barn från en familj. Det är fadern till syskonen Abdullah och Pari som berättar den historien för sina barn. Den får sedan sin uppföljning när fadern tvingas "sälja" Pari till det barnlösa par i Kabul, hos vilka Nadi, en bror till barnens styvmor Parwana arbetar som chaufför och kock. Storbror Abdullahs saknad efter sin syster blir sedan ett av romanens viktigaste teman. De återförenas först i romanens sista del, när Abdullahs dotter, som också fått namnet Pari, hittar igen sin moster och bjuder in henne att besöka den då demente brodern, sedan många år bosatt i USA.

Mellan dessa huvudspår i romanen gör Hosseini djupdykningar i några av de andra romangestalternas liv. Vi får en detaljerad berättelse om styvmodern Parwanans släkt, vi får följa hur det barnlösa paret som "köpt" Paris separerar och hur Pari följer med sin nya styvmor till Paris, där hon framlever den vuxna delen av sitt liv som skicklig matematiker. Vi får oss också till livs en lång berättelse om en grekisk läkare som ställer upp som hjälparbetare i Afghanistan och där kommer att hyra in sig i det hus som Nadi som trotjänare får överta efter sin husbonde när denne går ur tiden.

Så skapar Khaled Hosseini i sin roman en gripande väv av människoöden - med de många åren av krig och oro i Afghanistan som effektiv bakgrund. Ibland är kopplingen mellan de olika berättelsernas människor ganska svag, ibland är den starkare. Genom hela romanen löper ett slags vemod, en sorg över utvecklingen i det vackra landet, ett främlingsskap hos de romanfigurer som på olika sätt blivit uppryckta från sina rötter och som försöker anpassa sig till ett liv i främmande land eller i främmande miljöer i det egna landet Afghanistan.

Carl-Olof Strand
2013