Hoppa till innehållet

Karin Alvtegen:Fjärilseffekten

Brombergs 2013
Fjärilseffekten är enligt Wikipedia ett begrepp inom teorin för dynamiska system och avser en egenskap hos vissa kaotiska system. En marginell påverkan i systemet kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans. Det är denna effekt som Karin Alvtegen refererar till när hon i sin nya roman beskriver ett antal människoöden i Stockholm. Boken börjar med att 11 människor dör i en tågolycka norr om Stockholm, däribland föraren av en bil som kört in i ett av tågsättets vagnar. Hur det kommer sig att denna händelse inträffar är ett av romanens teman.

Karin Alvtegen har sju romaner bakom sig, varav de fem första i kriminalromangenren. Här låter hon oss bli bekanta med tre människor.

Den viktigaste romanfiguren är Bodil, en kvinna, 55+, som får besked om en obotlig sjukdom, säger upp sig från jobbet, flyttar från radhuset i Tyresö (!) och avslutar sitt misslyckade äktenskap med konstnärssjälen Christer. En stor del av boken berättar Bodils livshistoria. Här finns hennes mor vars liv präglats av en uppväxt i miserabla förhållande på barnhem, och hennes normalt sett undfallande far - som dock en gång tog med sig sin då knappt 19-åriga dotter till Abisko turiststation och på en vandring till den underbara Trollsjön söder om Abiskoalperna, en vandringstur som satt ett outplånligt intryck hos dottern Bodil. Här finns också Bodils syster Dorothy, Dorran, som väljer en helt annan livsväg och slutar sitt liv som ihjälfrusen knarkare.

Bokens andra huvudgestalt är Bodils och Christers dotter Victoria. Drygt 30 år, singel och med en känsla av att livet rinner ifrån henne. Victoria har i princip brutit med sina föräldrar och går periodvis helt upp i sitt välavlönade juristjobb. Ungefär samtidigt som modern från beskedet om den obotliga sjukdomen börjar Victoria en terapisession, i vilken hon försöker reda ut varför livet blivit som det blivit och varför hon lider av en långtgående perfektionism. Först i romanens sista skälvande del får hon reda på moderns dödliga sjukdom, vilket leder till försoning dem emellan. Döden behövde egentligen komma nära för att göra försoningen möjlig.

Skildringen av Bodil och Victoria har väl egentligen inte så mycket med fjärilseffekten att göra. Desto mer tydlig är fjärilseffekten i delberättelsen om Andreas, en delberättelse som till synes inte har något samband med berättelsen om Bodil och Victoria. Andreas är i fyrtioårsåldern, gift med två barn och på väg att bli en hyggligt framgångsrik arkitekt. Under en promenad på Drottninggatan i Stockholm råkar han och en kvinnlig kollega gå in i en guldsmedsbutik, som precis då råkar bli utsatt för ett rån. Under några minuter tror Andreas att rånaren skall ta livet av honom. Detta händer inte, rånaren ger sig iväg med sitt byte och Andreas och hans kollega återvänder till arbetsplatsen efter att fått berätta om händelsen för polisen. Andreas håller händelsen för sig själv, vill inte oroa hustrun och barnen. Men successivt förändrar det som hänt hans liv. Han går in i en depression, slutar gå till arbetet, sitter uppe och googlar på nätterna i stället för att sova och låser till sist in sig i badrummet, helt psykotisk. När fadern kommer för att hjälpa Andreas hustru att få ut honom ur badrummet och till läkare, smiter Andreas ut till bilen och kör iväg. Allt talar för att det just är Andreas som är den bilförare som till sist orsakar romanens inledande tågolycka. En fjärilseffekt, alltså.

Karin Alvtegens roman innehåller en sällsynt helgjuten personskildring och beskriver de olika psykiska tillstånden på ett mycket trovärdigt sätt. Man kan förstås undra varför romanpersonernas familjesituationer är så negativa. Kanske måste de vara det för att trigga vårt intresse. Att läsa om väl fungerande familjer är kanske inte lika spännande som att följa problem och missförhållanden. Men sammantaget vill webbredaktören starkt rekommendera "Fjärilseffekten" till läsning.

Carl-Olof Strand
2013