Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P

"Flaskpost från P" är den tredje boken i Jussi Adler-Olsens böcker om vice kriminalkommissarie Carl Mörk och hans assistenter Assad och Rosi. Carl Mörk är ännu en av kriminallitteraturens medelålders poliser med trassliga familjeförhållanden. Han är på ytan tuff, desillusionerad och mycket kritisk mot sina överordnade. Innan bokserien tar sin början har han varit med om en ytterst dramatisk händelse, där hans vän Hardy blev skjuten och även han själv var ytterst nära att få sätta livet till. Men Carl har hjärtat på det rätta stället och Hardy - som efter beskjutningen blev helt förlamad - bor och vårdas nu hemma i Carls vardagsrum.
I bokserien om Carl och hans kollegor finns en mycket trivsam skildring av den lilla avdelning Q, som Carl leder. Deras uppgift är att ta hand om s k cold cases, dvs gamla fall som man i praktiken inte tror skall gå att lösa. Lite av ett terapijobb för Carl, som anses lida av traumatiska sviter efter att han och hans vän blev skjutna. I gruppen ingår också Assad, en invandrare från Syrien, som väl får sägas vara gruppens mest intelligente person. Och Rosi - en kvinna som gjort sig omöjlig på andra håll i polishuset och hamnat nere i den asbetsfarliga källare, där Carls avdelning huserar. Gruppens relationer och deras interna jargong är mycket trivsamt beskrivna och höjer böckerna en bit över vad som standard i den lite mer hårdkokta kriminallitteraturen.
I "Flaskpost från P" hittar någon uppe i Skottland en flaska med ett meddelande på danska, ett meddelande som tycks komma från en eller ett par ungdomar som blivit kidnappade. Carl och hans gäng lyckas koppla meddelande till en kidnappning några år tidigare av en ung man med hemhörighet i Jehovas vittnen. Parallellt med att polisen arbetar med denna äldre kidnappningshistoria får läsaren inblick i ännu en kidnappning, som dock polisen till att börja med inte har någon information om. Nu handlar det om två barn i en familj tillhörande "Moderkyrkan" som kidnappas. Förövaren kartlägger församlingen, nästlar sig in där, blir god vän i familjen och åtar sig att köra barnen i sin bil. Han kör nu barnen till ett ensligt beläget båthus och begär sedan en lösensumma på 1 miljon kronor, en lösensumma som naturligtvis skall överlämnas utan att polisen blir informerad.
Eftersom det rör sig om en spännande kriminalhistoria skall här inte närmare berättas om hur historien utvecklar sig. Självklart blir kidnapparen/mördaren till sist fast och Carl och hans gäng får credit för att man lyckats lösa ytterligare ett knepigt fall. Nog så många dör under processens gång, kan man kanske tycka. Men jämfört med i den norske succéförfattaren Jo Nesbös böcker, som webbredaktören också läst några av, är våldet trots allt nedtonat samtidigt som humorn har en betydligt större plats. Carl och hans grupp är helt enkelt trivsamma bekantskaper.
Religiösa sekter används ofta som miljöer av kriminalförfattare. Oftast framställs då sekten som farlig för sina medlemmar. I den här boken har kidnapparen/mördaren själv vuxit upp i en sekt som styrts med hårda nypor av hans egen far. Att han blir mördare skylls kan man nog säga på hans religiösa uppväxt. Kristendom är alltså i kriminalromaner oftast något farligt, som triggar till brott. Denna mycket snedvridna bild av religionen är förstås problematisk. Sällan får vi i kriminallitteraturen - eller för den delen i litteraturen överhuvudtaget - läsa om helt vanligt svenskkyrkliga personer som deltar i helt vanligt gudstjänster och som sätter av stora delar av sin tid för frivilligt arbete i en församling.
"Flaskpost från P" finns förstås både som pappersbok och som ljudbok. Webbredaktören har tagit del av boken som ljudbok och vill berömma uppläsaren, Stefan Sauk. Har nog knappast hört en uppläsare som varit så bra som Stefan på att göra uppläsningen till en liten teaterföreställning, där de viktiga karaktärerna framträder med separata röster och dialekter.
"Flaskpost från P" är som nämnts Adler-Olsens tredje bok om avdelning Q. Serien omfattar hittills fem titlar som helst bör läsas (eller med fördel lyssnas på) i rätt, dvs denna ordning.
Kvinnan i rummet
Fasanjägarna
Flaskpost från P
Journal 64
Marcoeffekten
Carl-Olof Strand
2013
Mer under denna avdelning
- Sam Harris & Maajid Nawaz: Islam och toleransens framtid
- Viveca Sten: I sanningens namn
- Anne Tyler: Den blå tråden
- David Thurfjell: Det gudlösa folket
- Ingemar Olsson: Utvisningen
- Pehr Thermaenius: Julmatchen på västfronten
- Liam Norberg: Sökarnas tid
- Liza Marklund: Lyckliga gatan
- Stefan Edman & Martin Lönnebo: Jordens och själens överlevnad
- Stefan Gustafsson: Skeptikerns guide till Jesus del 1, Om evangeliernas trovärdighet.
- Bea Uusma: Expeditionen - min kärlekshistoria
- Alice Munro: Nära hem
- Tim Jackson: Välfärd utan tillväxt
- Philip Yancey: Om verkligheten är större
- Håkan Nesser: Levande och döda i Winsford
- Simon Sebag Montefiore: Jerusalem biografin
- Khaled Hosseini: Och bergen svarade
- Karin Alvtegen: Fjärilseffekten
- Morgan Alling: Kriget är slut
- Göran Sahlberg: När tiden tog slut
- Andreas Ekström & Johanna Koljonen: Främling - en bok om Carola
- Björn Fontander: De lydiga kreaturen i Bishop Hiill
- Anna Fredriksson: Sommarhuset
- Per-Martin Meyerson: Gud och Mammon
- Per Olov Enquist: Ett annat liv
- Per Olov Enquist: Lewis resa
- Per Olov Enquist: Livläkarens besök
- Åsa Larsson: Till dess din vrede upphör
- Åke Lundqvist: Vildåsnans törst - en bok om den hebreiska bibeln
- William Dalrymple: Från det heliga berget
- Torgny Lindgren: Norrlands Aqvavit
- Torgny Lindgren: Dore´s bibel
- Tor Nörretranders: Den generösa människan
- Edward O Wilson: Livets framtid
- Tom Wright: Den historiske Jesus
- Thomas Cahill: Historien om Jesus - mannen som förändrade världen
- Sören Wibeck: Korstågen - Västerlandets heliga krig
- Sören Wibeck: Jesus - Jude, rebell, Gud?
- Sten Philipsson: Kristen tro mitt i mångfalden - en religionsteologi
- Stellan Ottosson: Profeter, kärlek och ond bråd död
- Stefan Jonsson: Världens centrum - en essä om globalisering
- Stefan Gelfgren: De osedda dagar - Om EFS identitet, framtid och historia
- Stefan Einhorn: En dold Gud
- Stefan Einhorn: Den sjunde dagen
- Staffan Ekendahl: Amerikanarna - så är de, så tänker de
- Slavomir Rawicz: Flykten från Stalins läger
- Sebastian Haffner: En tysk mans historia
- Roslund och Hellström: Flickan under gatan
- Richard Dawkins: Illusionen om Gud
- Roland Poirier Martinsson: Sånt är livet
- Philip Yancey: Livlinor - en bok om människor som hjälpt min tro att överleva
- Peter Halldorff: Jungfrumark