Ingemar Olsson: Utvisningen

208 sidor
Libris

Ingemar Olsson är en annorlunda svensk kristen artist, som i minst 45 år försett oss med musikaliskt lättillgängliga sånger med underfundiga texter om det kristna livet. Några av sångerna har blivit riktiga klassiker, som ”Du vet väl om att du är värdefull”. För några år sedan skrev Ingemar sin första bok, ”Tro, hopp och kärlek”, en självbiografi om tiden mellan 18 och 28 års ålder, dvs om den tid då han upptäckte sin musikaliska talang och gjorde succé som kristen låtskrivare. Nu är han tillbaka som författare med ”Utvisningen”, en berättelse om hur han bidrar till att rädda ett par iranska kvinnor från en möjlig dödsdom i det land de flytt ifrån men dömdes att återvända till.

I bokens inledning har Ingemar bestämt sig för att tillfälligt vikariera på 25 % som pastor i en församling i Fellingsbro, något som han tänker sig skall gå bra att tidsmässigt kombinera med det egentliga jobbet som låtskrivare och artist. Församlingen är mångkulturell och har i likhet med Hammarbykyrkan blivit ett hem för en grupp persiska invandrare. De har växt upp som muslimer men i Sverige funnit kärleken och friheten i kristendomens Jesus-gestalt.

Men Ingemars vikariat blir betydligt mer krävande än han föreställt sig. I församlingen finns två iranska kvinnor. Amireh har flytt från Iran och från sin man och tagit med sig sin dotter Zeinab, som när bokens händelser utspelar sig är 19 år. Tillsammans har de upptäckt kristendomen och låtit döpa sig. Nu har deras ansökan om asyl i Sverige behandlats och Migrationsdomstolen har bestämt att de skall skickas tillbaka till Iran. Där riskerar de dödsstraff eftersom de konverterat från islam till kristendomen.

Boken berättar sedan om hur utvisningsärendet utvecklar sig. Ingemar känner sig som kvinnornas svenske själasörjare pliktad att göra allt han kan för att rädda dem från det möjliga dödsstraffet, något som bara kan uppnås om de kan få bli kvar i Sverige. En stor svensk opinion väcks bl a via Facebook - men Migrationsverket låter sig inte beveka. Polisen kopplas enligt regelverket in för att föra kvinnorna ur landet.

Ingemar upplever en oerhört spännande tid med stor anspänning och stora problem att sova på nätterna. Hans tankar handlar hela tiden om alternativa sätt att rädda kvinnorna kvar i Sverige. Boken liknar i denna del en spännande thriller. Förvecklingarna blir många, bl a följer Ingemar med på det Lufthansaplan som skall föra kvinnorna till Frankfurt för vidare transport till Teheran. Berättelsens detaljer skall inte avslöjas här – men så mycket kan sägas att Ingemars och hans vänners agerande till slut räddar de bägge kvinnorna kvar i Fellingsbro och Sverige.

För oss i Hammarbykyrkan har Ingemar Olssons ”Utvisningen” en dimension till. Vi har ju en persisk grupp i vår kyrka, där det funnits och kan komma att finnas personer i samma situation som Amireh och Zeinab. Boken ger en bra insyn i Migrationsverkets ofta undermåliga hantering av religiös problematik, något som kan vara bra att ha i bakhuvudet om vi i Hammarbykyrkan behöver agera i Ingemar Olssons anda i ett eventuellt utvisningsfall som rör perser i vår kyrka.

Läs mer om Utvisningen i denna artikel från Dagen: