Hoppa till innehållet

Håkan Nesser: Levande och döda i Winsford.

Albert Bonniers förlag 2013


Håkan Nesser är numera nestorn bland svenska kriminalförfattare, enligt webbredaktören också den bäste. I sin senaste bok "Levande och döda i Winsford" har han lämnat bokseriernas kriminalare, van Veeteren och Barbarotti, åt sitt öde. Han har i stället skrivit en "fristående" roman, som liksom de andra icke serieböcker han skrivit, befinner sig i gränslandet mot kriminallitteraturen.

Boken utspelar sig till allra största delen i hedlandskapet Exmoor i södra England, en grådaskig höst och vinter. Bokens jag, Maria, en kvinna som tidigare i livet varit TV-värdinna, kommer dit med sin hund, en rhodesian ridgeback vid namn Castor. Hon hyr ett hus och berättar för de fåtaliga personer hon träffar i centralorten Winsford att hon är författarinna och att hon kommit till heden för att skriva en roman. Hon gör promenader på heden, går till IT-centrat för att läsa mejl, går till puben och äter och upplever en liten kärlekshistoria med Mark Briton, en man i hennes egen 55+-ålder, som lever ensam i ett hus tillsammans med sin "bokstavsson" Jeremy.

Samtidigt som dessa vardagshändelser berättas i relativt långsam tak rullas bakgrunden upp genom att Maria tänker tillbaka på sitt liv med litteraturprofessorn Martin, på Martins otrohetsaffärer och på den dramatiska händelse på den polska kusten som gör att hon nu befinner sig ensam med sin hund i den engelska vintern utan sin man - men med tillgång till hans dator och hans dagböcker. Hon använder en stor del av tiden i huset på heden till att gå igenom Martins dagböcker och hans dokument på datorn. Denna genomgång skapar romanens parallellberättelse, om Martins sommarvistelser på 80-talet i ett författarkollektiv, först på grekiska Samos och sedan i Marocko, ett författarkollektiv runt ett fiktivt världskänt författarpar.

Bokens intelligenta och bitvis mycket spännande intrig skall inte avslöjas här. Men så mycket kan kanske sägas att när boken slutar lever inte Martin längre medan Maria har att se fram emot en längre vistelse inom lås och bom.

Håkan Nessers person- och miljöskildring är som vanligt i en klass för sig i den svenska kriminalgenren. Skildringen av den engelska miljön lockar onekligen till litterär turism. Webbredaktören har redan nästan bestämts sig för att kommande sommar göra ett besök på Exmoor-heden och i centralorten Winsford.

Webbredaktören tog del av Nessers utmärkta roman som ljudbok från Bonnier Audio, mycket bra uppläst av Anna Maria Käll. I pappersformat finns den utgiven på Albert Bonniers förlag och har dessutom under sommaren gått som följetong i Svenska Dagbladet.

Carl-Olof Strand
2013