Göran Sahlberg: När tiden tog slut

(Albert Bonniers förlag 2007)
308 sidor

En plansch utförd av C.A.Chader som visar "Guds plan genom tiderna" spelar huvudrollen i Göran Sahlbergs roman "När tiden tog slut". Bokens kom ut redan 2007 men webbredaktören upptäckte den först i år - i missionsbokhandeln Duvans reahylla i Piteå. Romanen är en barndomsskildring med många humoritiska inslag. Författaren, Göran Sahlberg, är född 1954, filosofie doktor och lärare i religionspsykologi.

Bokens "jag" är en pojke som växer upp i en icke namngiven stad i Sverige. Hans far är frikyrkopredikant, oklart i vilket samfund. Fadern äger den redan nämnda planschen, utförd 1934 av C.A. Chader. Planschen är återgiven på insidorna av bokens pärmar och visar världens utveckling från skapelsen till tidens slut då Gud ensam råder över Den Nya Jorden. Människans väg går via Oskuldens tid vidare till Samvetets tid, Människoväldets tid, Löftets tid samt till Nådens tid - där vi nu befinner oss. Snart kommer dock Domens dag som sedan till sist skall övergå i Tusenårsriket. Denna plansch studerar det brådmogna barnet ingående. Innan Domens dag kommer skall Luftmötet äga rum. Då skall faderns församling och förstås pojken och hans familj ryckas upp i skyn medan Den stora vedermödans sju svåra år fortsätter på jorden.

Romanen består ganska tydligt av två delar. Den första delen handlar om pojkens "teologiska" studier, om hans försök att predika som sin far och om hans besatthet vid den skrivmaskin som han fått tillgång till, den skrivmaskin som han skriver sina predikningar med. Men modern tycker han skall få en modern uppfostran och kör ut honom till lekar med de andra barnen, ja till sist tar hon det drastiska steget att beslagta skrivmaskinens färgband för att förhindra sonens skrivövningar.

Men sen händer någonting dramatiskt. Pojkens pappa och hans höggravida hustru försvinner ur pojkens liv - utan att han får någon förklaring till vart de tar vägen. Han tas om hand av Viola, en ung ensamstående församlingsmedlem. Pojken inser nu att Luftmötet inträffat. Luftmötet finns också på C.A. Chaders plansch och är där den tid då de troende skall ryckas upp till skyn medan de icke troende blir kvar på jorden för att vederfaras Den stora Vedermödan, sju svåra år innan domen faller. Far och mor har nu alltså gått hem till Gud medan den brådmogne sonen blivit kvar, bl a därför att han en gång begått synden att stjäla en cykel ur husets cykelförråd - den cykel som han själv skulle få i födelsedagspresent dagen efteråt.

Romanen byter nu dramatiskt spår och kommer - av alla möjliga ting - att handla om pojkens möte med Dag Hammarskiöld. Viola visar sig ha en bror som bor på Österlen, granne med det hus som Dag Hammarkiöld just köpt. Dag är dessutom Violas store idol, den man som skall rädda världen från atomkrigets fasor. Hon tar pojken med sig, reser till brodern på Österlen och lyckas med viss list - bikinitricket - komma i kontakt med Hammarskiöld, hans livvakt Bill och ett konstnärspar som är Dags vänner. Vilket resulterar i att pojken bl a får jobba med att sprätta upp Hammarskiölds omfattande korrespondens och dessutom följa med den store mannen och hans sällskap, bl a på en fiskeutflykt.

Nu får till sist faderns och moderns frånvaro sin förklaring. Ett brev anländer till Violas sommarhus med följande text:

Mamma har gått till Gud.
Barnet (pojkens blivande syskon) gick samma väg.
Jag blev sjuk.
Pappa.

Det visar sig alltså att modern och det blivande syskonet mycket riktigt ryckts upp till himlen men att fadern - långt i från att nu finnas i himlen - hamnat på Ulleråkers sjukhus i Uppsala. I romanens kanske alltför rapsodiska slut tar Hammarskiöld pojken med till Ulleråker och sammanför honom med fadern. Denne blir kvar på sinnessjukhuset och pojken lever sitt liv vidare tillsammans med Viola.

"När tiden tog slut" är en mycket läsvärd barndomsskildring, där man som barn av frikyrkligheten eller i mitt fall EFS-lågkyrkligheten känner väl igen sig. Samtidigt har romanen en både fantastisk och humoristisk grundton. Anmälaren instämmer i omslagstextens slutsats: När tiden tog slut är en skimrande berättelse fylld av fantasi, svärta och underverk.