Hoppa till innehållet

Åsa Larsson:

Till dess din vrede upphör

Albert Bonniers förlag
330 sidor
En höstdag när isen nyss lagt sig dyker två ungdomar i sjön Vittangijärvi, några mil från Kiruna. De sågar upp ett hål i isen och dyker ner till sjöns botten. Där finner de ett havererat tyskt flygplan från andra världskriget, ett plan som de blivit tipsade om av en äldre man från bygden. Men medan de befinner sig under isen lägger någon en gammal lagårdsdörr över hålet i isen, kapar deras livlina och lämnar dem att dö nere under isen. Denna klaustrofobiska situation utgör den mycket effektiva ingressen till Åsa Larsson fjärde spänningsroman, "Till dess din vrede upphör".
Åsa Larsson debuterade 2003 med romanen "Solstorm", som förmedlade en Knutbyliknande intrig innan Knutby. Handlingen i Åsas romaner är i huvudsak förlagd till Kirunatrakten. Åsa Larsson har en bakgrund i frikyrkosammanhang, något som också märks i hennes romaner.
Den senaste boken tar ett avstamp i Jobs bok, varifrån bl a bokens titel är hämtad. När bokens huvudperson, åklagaren Rebecka Martinsson mottar den plågade förövarens bekännelse läser de ur förövarens bibel bl a "Ack att du ville gömma mig i dödsriket, fördölja mig, till dess din vrede har upphört" ur Jobs bok. Vem förövaren är anar eller t o m vet man ganska tidigt i romanen. Detta antyder att "Till dess din vrede upphör" är mer en psykologisk roman än en renodlad deckarhistoria. Den blandar dåtid och nutid, den förenar en trovärdig beskrivning av människor i den lappländska marginalen med humor och spänning.
I centrum står förstås som i Larssons tidigare böcker Rebecka Martinsson, som nu är åklagare i Kiruna. Hon har flyttat tillbaka till Kiruna efter några år i Stockholm men har ett ben kvar i storstaden i form av ett särboförhållande med Måns, chef på den juristbyrå där Rebecka en gång arbetade. Här finns också Anna-Maria Mella och hennes kollegor vid Kirunapolisen. Men de egentliga huvudpersonerna är familjen Krekula, en knepig familj med stark inre sammanhållning.
Pappa Isak byggde under kriget upp ett åkeri, som växte snabbt, främst genom att ta uppdrag åt den tyska armén i Finland, den tyska armé som Finland under det s k fortsättningskriget samverkade med.. Nu drivs åkeriet av den yngre och inte särskilt sympatiske sonen Tore. Mamma Kerttu visar sig dock vara romanens nyckelperson. Hennes hjälpande hand till tyskarna under kriget blir den yttersta orsaken till de bägge dykande ungdomarnas död. Sen finns också Hjalmar, den äldre sonen, som hela sitt liv längtat bort från den destruktiva miljön, en längtan som uppfylls först när han på romanens sista sidor får flytta till fängelset för att avtjäna det långa fängelsestraff som blir följden av de handlingar han tvingats utföra för att dölja föräldrarnas och broderns förehavanden.
Ett spännande stilistiskt grepp är att en stor del av boken berättas av Wilma, den unga kvinna som dör, instängd under isen, på bokens första sidor. Hon rör sig obehindrat genom tid och rum och iakttar poliser, åklagare, släktingar och mördare. Det greppet kan ju lätt bli en aning löjligt - men i Åsa Larssons händer fungerar det bra och ger boken en viss sagokänsla, utan att den försvinner ut i det blå.
"Till dess din vrede upphör" är enligt webbredaktören Åsa Larssons hittills bästa roman och höjer sig rejält över det mesta i den rika svenska spänningslitteraturen.

Carl-Olof Strand