Hoppa till innehållet

Andreas Ekström & Johanna Koljonen:
Främling - en bok om Carola

220 sidor
(Weyler förlag 2012)

När tidningen Dagen för några månader sedan publicerade resultaten från en enkät om kristna "kändisar" visade det sig att Carola var den överlägsna "vinnaren". Vad hon heter i efternamn behöver man inte ens berätta. Om Carola har det skrivits böcker tidigare. Men nu har den kommit, den sanna Carola-boken, skrivet av Andreas Ekström och Johanna Koljonen.

Carola gjorde ett sällsynt stort genombrott som 16-åring - när hon sopade banan med medtävlarna i den svenska finalen av European Song Contest den 26 februari 1983. Med "Främling" blev hon visserligen sedan bara trea i Europafinalen - men hennes framträdande där sägs att setts av mer än 6 miljoner svenskar, vilket skall vara den största TV-publiken i svensk TV-historia.

Berömt är också hennes bekännelse till Jesus när Bibi Johns intervjuade henne efter segern i den svenska finalen. Carola kom mediamässigt ut som kristen samtidigt som hon vann den svenska uttagningen och blev Carola med hela svenska folket. Och kristen har hon förblivit - om än ibland en kontroversiell sådan.

Andreas och Johanna berättar i sin Carolabok hennes livshistoria, baserat på intervjuer, tidningsartiklar, Youtube-klipp och annan nätinformation. De har däremot inte intervjuat Carola personligen, delvis för att som de säger inte låta skildringen alltför mycket färgas av Carolas närmast självlysande personlighet.

Carola har av musikmaffian genom åren bedömts vara en artist som fördärvat sin karriär genom att varva "okey" profana låtar med en knepigt kristen musikrepertoar. Det är väl inte fel att säga att Carola "mobbats" som artist för sin kristna framtoning. Ekström och Koljonen gör en mer rättvis bedömning av sångerskans karriär. Carola är - menar de - inte en profan artist som då och avvikit från den breda vägen och gjort smala kristna album. Nej, Carola är en "kristen artist", som även lyckats extremt bra inom den profana musiksektorn.

Bland de intervjuade i boken hittar man sådana kristna musikkändisar som Per-Erik Hallin, som redan på 80-talet gjorde en turné med Carola som resulterade i det mycket fina albumet "Carola och Per-Erik i Rättviks kyrka". Ett annat intervjuobjekt är Ulf Christiansson, sångare i det kristna "hårdrocksbandet" Jerusalem. Ulf Ekman från Livets ord - som bl a vigde Carola och Runar - får också tillfälle att berätta om "sin Carola".

Samtidigt som författarna ger sin och sina intervjupersoners bild av Carola gör de också en genomgång av Carolas hela musikproduktion. 32 album har det hunnit bli på 30 år, en salig blandning av profan och kristen musik i olika genrer. Webbredaktören har läst boken och samtidigt med Spotify i Iphonen kunnat lyssna på exempel från de olika plattorna, en läsmodell som absolut förhöjde värdet av boken.

På Spotify finns det mesta av Carola, dock inte webbrekaktörens absoluta Carolafavorit, "Blott en dag", som finns med i det Lina Sandell-album som Carola dristade sig till att göra 1998. En bättre version av denna favoritsång har i webbredaktörens öron inte gjorts.


Carl-Olof Strand
2012