Hoppa till innehållet

Alice Munro: Nära hem

Bokförlaget Atlas

Det är inte varje år man har en bok av årets nobelpristagare liggande på nattduksbordet när pristagaren meddelas. Men det hände faktiskt häromveckan när Peter Englund meddelade att Alice Munro blev 2013 års nobelpristagare i litteratur. Boken hade i och för sig funnits där ett bra tag, lånad från en av döttrarna som rekommenderat den. Men nu var det ju inget annat att göra än att sätta igång med att läsa "Nära hem" av novellernas mästare, Alice Munro.

Alice Munro är 82 år gammal och kommer från Kanada. Hon gav ut sin första novellsamling 1968 och har sedan dess med jämna mellanrum försett världen med nya novellsamlingar. Den senaste heter "Brinnande livet"och har kommit ut på svenska i år, 2013.

Samlingen "Nära hem" är en slags "best-of-samling”av berättelser som ingått i tre av hennes tidigare böcker, nämligen"Äpplen och apelsiner", "Kärlekens vägar" och"Jupiters månad". Den spänner tidsmässigt över en stor del hennes långa författarskap. Därmed är den förstås en passande introduktion till Munros skrivande.

Alice Munros noveller handlar om kanadensiskt familjeliv - oftast och inte förvånande skildrat från ett kvinnligt perspektiv. Om vardagens händelser, om människors förmågor och oförmågor, om både nedslitande och fungerande relationer, om barns förhållande till sina föräldrar och föräldrars förhållande till sina barn. Ibland finns någon liten knorr, men oftast är det mer den inbyggda spänningen mellan de skickligt och med små medel skildrade gestalterna som är novellernas poäng. Anmälaren ser i Alice Munros noveller stora likheter med Anne Tylers romaner om amerikanskt familjeliv, romaner som jag genom åren läst med stor behållning.

Varje novell omfattar ett 30-40-tal sidor. Att på så få sidor teckna snabba men tydliga porträtt av flera personer, att bygga in olika tidsperspektiv och miljöer, är en konst som Alice Munro behärskar. En svaghet med noveller är dock, tycker anmälaren, att bekantskapen med gestalterna trots allt blir ganska kort och när man i en novellsamling läser flera noveller i följd uppstår vissa problem att skilja novellerna åt i efterhand. Detta är dock en invändning mot litteraturgrenen som sådan och inte mot Alice Munros författarskap. Du rekommenderas alltså att pröva på att läsa något av "den samtida novellkonstens mästare" - som nobelprismotiveringen lydde. Och då kan "Nära hem" vara en lämplig samling att börja med.

Carl-Olof Strand